Irak’ta 72 Saatte 4’lü Koalisyon Hükümeti Kurulacak!

Irak’ta gerçekleşen seçimlerin galibi Şii Lider Mukteda es-Sadr olmuştu. Es-Sadr’ın desteklediği Sairun Koalisyonu, Haşbi Şabi’ye bağlı olan Fetih, Başbakan Haydar el İbadi’nin Nasır ve Ammar el-Hekim’in Ulusal Hikmet Koalisyonu arasında bir hükümet kurulacağı açıklandı.

Açıklama, Ulusal Hikmet Koalisyonu Sözcüsü Muhammed Cemil Mayyahi tarafında nyapıldı. Mayyahi, 72 saat içerisinde Şairun, Fetin, Ulusal Hikmet ve Nasır kolasiyonlarından oluşan 4’lü koalisyon hükümetinin ittifakının kurulacağını ifade etti.

Seçim sonrasında, seçimleri kazanan kişi olan Sadr’ı ilk ziyaret eden siyasetçi Hekim olmuştu. Necef’te yapılan görüşme sonrasında ise ikili arasında hükümetin kurulması için ittifak kararının alındığı açıklanmıştı. Dün akşam saatlerinde de Irak’ın başkenti Bağdat’a gelen Sadr, burada da Başbakan İbadi’yle ve Bedir Örgütü ve Fetih Koalisyonu Lideri Hadi Amari ile ayrı ayrı bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İbadi’nin ikinci dönem başbakanlığı için Sadr’ın yeşil ışık yaktığını ifade eden bazı kaynaklar, Irak İslami Dava Partisi’nden istifa edilmesi halinde İbadi’nin başbakanlığa devam edeceği belirtildi.

Irak Seçim Sonuçları

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından seçim sonrasında açıklanan nihai sonuçlara göre Sadr tarafından desteklenen Sairun Kolisyonu, toplamda 329 adet sandalyeye sahip olan meclisten 54 adet sandalye kazanarak birinci olmuş, İran’ın desteklediği Fetih 47 adet sandalye sahibi olarak ikinci olmuş, İbadi’nin Nasır Koalisyonu ise 42 adet sandalye kazanarak seçim sonuçlarında üçüncü sırada yer almıştı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.