OPEC ile Rusya Petrol Üretimini Artırabilir

OPEC üyeleri arasında bulunan Suudi Arabistan ile OPEC üyesi olmayan Rusya, günlük petrol üretimlerini artırmak için tartışıyorlar. Bu tartışma petrol fiyatlarının artışının çok fazla ileriye gittiği konusunda endişe yaratmaya başlıyor. Aynı zamanda atılacak olan bu adım iki ülke arasındaki 17 aydır süren arz sıkıntılarını da gevşetebilir.

Konuyla ilgili yapılan haberlere göre, üretimde bu şekilde artış devam ederse, arz kesintisi anlaşmasına uyum oranı nisan dönemindeki yüzde 152 düzeyinden yüzde 100 düzeyine gerileyebilir. İlk görüşmeler Rusya Enerji Bakanlığı ve Suudi Arabistan Bakanlığı ile beraber Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı tarafından yönetiliyor. Hem OPEC ülkeleri hem de OPEC ülkeleri dışındaki ülkelerin bakanları 22 ile 23 Haziran tarihlerinde Viyana’da görüşecek ve her şey karara varacak.

OPEC Hedeflerine Yaklaştı

OEPC üyesi olan ülkeler ile Rusya’nın liderlik yaptığı OPEC dışı üreticiler, yüksek global petrol stoklarını düşürmek için varil sınırlamasını kabul etmişlerdir. Bu 2018’in aralık ayına sonuna kadar günde toplam üretim 1,8 milyon varil olacak şekilde olmuştu. Fakat OPEC’in hedeflerine yaklaştığı görülmekte. Petrol fiyatlarının arz darlığı sebebiyle endişeler yükseliyor. Bu da varil başına 80 doların görülmesine neden oluyor. Bu kapsamda da piyasaya nefes aldırmak için rekor seviyelere yükselene kadar kesinti kararı riayetinin gevşetilmesi düşünülüyor. OPEC ülkeler ile Rusya 2017 yılının sonundan bugüne kadar yaklaşık olarak yüzde 20 oranında petrol fiyatlarından yararlanıyor. Gönüllü üretim kısıntıları, piyasa payı ve üretim artırmak isteyen ABD kaya petrolü sektörü ve benzeri diğer üreticiler de kapılarını açmış durumda.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.