2021 Yapı Kayıt Belgesi, adından da anlaşılacağı üzere inşa edilen yapıları resmi olarak kayıt altına alan bir belgedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli kurumlara bildirilen, 2021 yılının sonuna kadar başvurulması lazım gelen bir belgedir.
Şimdiye dek gerekli olan şartları yerine getirmeden ve İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde inşa edilen yapıların resmiyette kayıt altına alınmasını sağlayan belgeye Yapı Kayıt Belgesi adı verilmektedir.
İnşası tamamlanmamış binaların resmi olarak da belirli kurallara uygunluğunun belirli olduğu ya da kurallara uygun olmadığını belirten yapı kayıt belgesi imar da dahil olmak üzere önemli görülmektedir. Bu hususta “Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?” gibi akılda kalan sorulara yazının detayında yer verilmiştir.
inşası tamamlanan binaların resmiyette belirlenen kurallara uygun olup olmadığını belirlemek amacı ile kullanılmaktadır.
Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
Bir binanın ya da arazinin taşınmaz hali, bina grubu, sınıfı ve diğer çeşitli konularda hazırlanılarak gerekli görülen Yapı Kayıt Sistemi’ne kaydedilerek, yapı sahibinin beyannamesine uygun bir şekilde kayıt altına alınmasına verilen addır.
31 Aralık 2017 tarihinden önce imara aykırı bir şekilde inşa edilen yapıların herhangi bir problemi bulunmadığı takdirde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi olarak kayıt altına alınabilmesi adına belge başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvuru esnasında talep edilen şartlar yerine getirildiğinde, Bakanlık tarafından da bu belge verilecektir.
Ne İşe Yarar?
Bu belge, yapı sahipleri için çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bu belge sayesinde resmi olarak kayıt altına alınan yapılara doğalgaz, su, elektrik gibi abonelikler bağlatılabilmektedir. Belgesi alınan binalar için daha öncesinde verilen yıkım kararı ve para cezaları iptal edilebilmektedir. Ayrıca Yapı Kayıt dökümanı alınan binalarda, yapı kullanım izni olmasa dahi kullanım değişiklikleri masadı ile cins değişikliği ya da kat mülkiyeti tahsis edilebilmektedir.
Bu belgeyi alabilmek için e devlet üzerinden başvuruda bulunan yapı sahiplerinin, belirli bir ücret ödemesi gerekmektedir. Bu ücret ise Yapı Kayıt Belgesi hesaplama ile öğrenilebilmektedir.
Yapı Kayıt Belgeleri Kaç Günde Çıkar?
İmara aykırı yapı sahipleri, e devlet uygulaması üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunmaktadır. Başvurusunu tamamlayan vatandaşların bu belgeyi temin edebilmesi için yapısı için çıkan bedelin ödemesini gerçekleştirmelidir. Bu bedel e devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilen hesaplama ile başvuru sahibine çıkarılırken, bu bedelin ise en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödemesi gerekmektedir. Ödemeyi yapan vatandaşlar için belge 24 saat içerisinde çıkarılmaktadır.