ABD’den Türkiye İçin Yeşil Işık!

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından dün yapılan açıklamalar Türkiye için bir yeşil ışık olarak yorumlandı. Pompeo, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile Amerika arasında ortaya çıkan sorunların çözülmesini ümit ettiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu’yla Görüşme Yapılacak

ABD’nin Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda 2019 yılı için bütçe gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri kapsamında katıldığı oturum genelinde, komisyon üyeleri tarafından yöneltilen sorulara yanıt verdi. Amerika’nın New Hampshire eyaletinin senatörü olan Jeanne Shaheen tarafından yöneltilen sorulara yanıt veren Pompeo, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yakın bir dönemde görüşme gerçekleştireceğini ifade etti.

Pompeo, yapılacak olan görüşmenin ana gündem maddesinin Suriye’nin kuzey bölgesi olacağını ifade etti. Aynı zamanda ABD’nin bir önceki Dışişleri Bakanı olan Rex Tillerson’un görev yaptığı dönemde de Türkiye ile yapılan görüşmeler ışığında bir yol haritası hazırlandığını hatırlatan Pompeo, Türkiye ile ABD arasındaki sorunların çözüme kavuşturulmasını umduğunu ifade etti.

“Türkiye ve ABD NATO Müttefiki”

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin iki NATO müttefiki ülke olduğunu belirten Pompeo, görüşmelerde iki ülkenin risk oluşturacak yakınlık kurmamasından umutlu olduğunu belirtti.

Bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’de hem FETÖ, hem de PKK adına suç işlediği iddiası ile tutuklanan ve 35 yıllık hapis cezasına çarptırılan ABD vatandaşı din insanı Andrew Craig Brunson’un iadesinin de konuşulacağını belirtirken bu konuda henüz bir başarı sağlanamadığını, lakin konu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

ABD ve Türkiye arasındaki bir diğer sorun olarak S-400 savunma sistemlerini belirten Pompeo, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı bu sistemin Türkiye ile NATO arasında bir problem yarattığını, Türkiye’ye alternatif tercihler sunulduğunu, Türkiye’nin NATO’ya uyumlu davranış sergilemesinden de umutlu olduğunu belirtti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.