YÖK’ten YKS ve YDS Açıklaması

Birçok üniversite adayının merak ettiği üniversitelere girişte yeni sınavın nasıl olacağı ile ilgili Yükseköğretim Kurulu(YÖK)’ten açıklama geldi. Açıklamada ilk oturum TYT’deki alanlardaki soru ağırlığına yer verildi.

Yeni yıl ile birlikte değişen sistemlere üniversiteye giriş sınavı da eklenmişti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) ile yenilenen sınav sistemi iki oturumdan oluşurken ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi(TYT)’deki soru ağırlığı öğrenciler tarafından en çok sorulan sorular arasında yer aldı. YÖK yaptığı açıklamada Matematik yüzde 33, Türkçe yüzde 33, Sosyal Bilimler yüzde 17 ve Fen yüzde 17 şeklinde olacağını bildirdi.

Başarı Sırasına Göre Yerleşim Devam Edecek

Önceki dönemlerde adaylar üniversiteye yerleşimlerinde aldıkları puana göre tercih yapıyordu. Fakat 2016 yılında başlayan yeni uygulama ile bazı öğretim kurumlarına başarı sırasına göre yerleşim yapıldı. 2018 yılı için sınav sisteminde değişikliğe gidilse de başarı bazlı yerleşim sistemi yine devam edecek. Adayların tıp bölümlerine yerleşebilmesi için 40 bin, hukuk bölümleri için 150 bin, mühendislik alanlarındaki sayısal bölümler için 240 bin, mimarlık bölümleri için 200 bin ve öğretmenlik alanlarındaki ortalama başarı düzeyi için de üst sınır 240 bin olarak görülüyor.

YDS Eylül Sınavı İçin 2 Dil Eklendi

Ülkemizin Rusya gibi ülkeler ile olan ilişkisi ve yaygınlaşan Arapça dilinin kullanımı ile YDS’ye 2 dil daha eklendi. Eylül ayında yapılacak olan Yabancı Dil Sınavı(YDS)’de adaylar İngilizce, Almanca ve Fransızca’nın yanı sıra Arapça ve Rusça sınavlarına da girebilecek. Eklenen 2 dilin artık ülkemizdeki üniversitelerde eğitiminin veriliyor olması da YDS kapsamına alınmasında önemli etkenler arasında yer alıyor.

YÖK ayrıca başarı sıralaması ile ilgili vakıf üniversitelerinin sıralama puanlarını yükseğe çekeceğini belirtti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.