Emlak Yetki Belgesi Muafiyet Süresi Doluyor!

Emlak Yetki Belgesi Muafiyet Süresi Doluyor!
Emlak Yetki Belgesi Muafiyet Süresi Doluyor!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişim uygulaması yapılarak emlak yetki belgesinde muafiyet sürelerinde uzamaya gidilmişti ancak sürenin sonuna gelindi.

Emlak sektöründe yaşanan karmaşıklığın önüne geçmek ve düzen sağlamak için yeni sınırları meydana çıkartarak yaşanan sorunlarda mağduriyeti de en aza indirmek için herkesin emlakçı olamaması adına verilen emlak yetki belgesinde düzenlemelerde geri sayım başlatıldı.

Herkesin emlakçı olmaması için yapılan yeni düzenlemelere dahil olarak yetki belgesinde getirilen zorunluluk adı altında isteyen kişinin emlakçı olması yasaklanmıştı ve belirli kriterlere kadar indirgemeye uğramıştı. Belirlenen kriterleri taşıyan kişilerin emlakçı olmasıyla piyasada bir nebze de olsa düzen oluşturulmaya başlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen bu yönetmelik sonrasında yoğun talep üzerine süre uzatıldı ancak sürenin de sonuna doğru yaklaşıldı.

Emlak Yetki Belgesi Son Tarih Ne Zaman?

Emlak Yetki Belgesi Son Tarih Ne Zaman?
Emlak Yetki Belgesi Son Tarih Ne Zaman?

Konu üzerinde açıklamalarda bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı:

“Emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için Bakanlık tarafından muafiyet hakkı tanınmıştı. Ticaret Bakanlığı tarafından tanınan bu muafiyetler 31 Temmuz 2021 tarihi itibari ile sona erecek. 14 Ekim 2020 tarihi itibari ile taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmeler adına 31 Temmuz’a kadar yapılan yetki belgesi başvurularında deneyim şartı aranmayacak. 14 Ekim 2020 tarihi itibari ile ise eğitim sertifikalarının yüklenmesi için 2021 yıl sonuna kadar süre tanınmış oldu. Yani bu belgeler 31 Aralık 2021 tarihine kadar yüklenebilecek. Ancak 31 Temmuz tarihi itibari ile bu süre dolacağı için ne yazık ki bu tarihten sonra başvuru yapan kişiler verilen bu muafiyet hakkından yararlanamayacak.”

Yetki Belgesi için Başvuru Şartları Neler?

Yetki Belgesi için Başvuru Şartları Neler?
Yetki Belgesi için Başvuru Şartları Neler?

Başvuru şartlarında da gerekli açıklamaları yapan Özelmacıklı konuya ilişkin şunları söyledi:

“Son düzenlemede yetki belgesi almak için istenen lise şartı da kaldırılmıştı. Yani ilköğretim mezunları da yetki belgesi alabiliyor. 14 Ekim 2020’den sonra yetki belgesi başvurusunda bulunan bu kişiler için Sorumlu Emlak Danışmanı mesleki yeterlilik belgesi, deneyim şartı ve 100 saatlik eğitim şartı bulunuyor.”

Bu kriterleri yerine getiren adayların emlak sektöründe yer edineceğine dair konuya ilişkin netlik kazandırılmış olundu.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.