Vergi borcu yapılandırması için son imzalar atıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan 2017 vergi borcu yapılandırması kapsamında hazırlanan yeni yapılandırma tasarısı, vergisini düzenle bir şekilde ödeyen bireyler için genişletildi. Meclise sunulan teklife göre ülkemizde 9 milyon borçlu vatandaştan 73 milyar lira değerindeki kamu alacağı için yapılandırmaya gidilecek. Söz konusu veri yapılandırması kapsamında vergisini düzenli bir şekilde ödeyen ancak ödemelerde sıkışma yaşayan vatandaşlar için Maliye tarafından vergi borcu ertelemesi yapılabilinecek. Vatandaşlar bu kapsamda düşük faiz imkanından yararlanabilecek.
Meclise sunulan kanun teklifine göre, geçen yıl yürürlüğe giren vergi borcu yapılandırması sonrasında, 9 milyon borçlunun kapsamında bulunan 73 milyar lira değerinde yeni yapılandırma uygulanmaya başlamış olacak. 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi sonrasında vatandaşların yaşadığı kayıpları engellemek için 20 Haziran 2016’yı baza alarak tasarının devamı niteliğin düzenleme yapıldı. Söz konusu tasarı 31 Mart 2017 Cuma gününe kadar kesinleşmiş kamu alacaklarını kapsamakta. Yapılan düzenleme ile birlikte önceki dönemlerdeki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış vatandaşlara da yeni olanaklar tanınıyor. Ancak söz konusu tasarı önceki yapılandırmadan faydalanan ve taksit ödemeleri ise şuanda devam eden borçluları kapsamamakta.
Düzenleme kapsamında yer alanlar ise;
- gümrük vergisi
- motorlu taşıtların vergisi
- vergi cezası
- emeklilik keseneği
- işsizlik sigortası primi
- sigorta prim borçları
- topluluk sigorta primleri
- su borcu
- katı atık borcu
- atık su borcu
bu borçlar kapsamında faiz, gecikme faizi ve zammı içine almaktadır.
İdari para cezaları ise yasa kapsamında değerlendirilecektir. Tasarıdan Spor kulüpleri ile birlikte Organize Sanayi Bölgeleride yararlanabilecektir. Faizler silinip, ana para taksitlendirme yapılarak temin edilecektir.
Vergi Borcu Yapılandırması Nasıl Hesaplanır? Nasıl Taksitlendirilir?
Yeni hesaplama Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yani Yİ-ÜFE tutarı ile yapılacak. Taksitlendirme seçenekleri 6 ay, 9 ay, 12 ay ve 18 ay olarak sunulacak. İsteyen vatandaşlar 2 ayda bir ödeme yapabilecek. Taksit sayısını uzatmak isteyen vatandaşlar katsayı üzerinden hesaplanan toplam geri ödeme tutarı artırılacak. Bu durumda daha az vadeyi tercih eden vatandaşlar daha kârlı olacaklar. İlk taksit ödemesinde tüm borçlarını kapatan vatandaşlara Yİ-ÜFE oranında %50 indirim uygulanacak.
SGK’ya Ödemeler 31 Ağustos, Diğer Kurumlara Ödemeler 31 Temmuz Son!
Vergi borcu ödemeleri kredi kartı ile ödenip, taksit yapılabilinecek. İlk taksitidin ve peşin ödemenin son tarihi ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 31 Ağustos 2017 perşembe günü, diğer kurumlarda vergi borcu son ödeme tarihi ise 31 Temmuz 2017 pazartesi günü olacak.
Ertelenen borçlar 500.000 TL’yi aşıyorsa, bu miktarın aşan kısmı için % 25’ine kadar teminat alınacak. 60 ay vadeye kadar ertelenen vergi borçları için maksimum 6 ayda bir ödeme imkanı sunulacak. Koşulları yerine getirmeyen vatandaşlar 5 sene boyunca bu haktan faydalanamayacak. Kamu alacakları ise bu kapsamdaki borçlulardan 2 kere tecil edilebilinecek.