Avrasya Tünelinin yaklaşım yollarıyla toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsadığı ve ülke ekonomisine katkısının büyük olduğu eldeki verilerle açıklanmıştır.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A. Ş. (ATAŞ) tarafından konu ile alakalı olarak yapılan açıklamada, 2021 yılında uygulanacak olan tünel geçiş ücretlerine zam uygulandığı ve 1 Şubat 2021 Pazartesi günü tarihinden itibaren uygulamaya koyulduğu ifade edildi.
Ulusal ve uluslararası alanda büyük projeler arasında pek çok ilki de kapsamına almıştır. Yüzde 95’i Türk, toplam 700 mühendis ve 12 binden fazla kişinin 14 milyon adam/saat çalışmasıyla bitim aşamasında oldukça büyük katkıları olmuştur.
Avrasya Tüneli Zamlı Fiyatlar
1 Şubat 2021 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere tünel tek yön geçiş ücretleri otomobiller için 46 TL, minibüsler için ise 69 TL olarak belirlendi. Fiyatlara %8 KDV dahil edilirken tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor.
Tüneli’n geçiş ücretleri, son teknoloji ürünü tasarıma sahip serbest akış sistemi yardımıyla ödeniyor. OGS ve HGS sistemi aynı gişede aktif halde kullanılıyor ve tüneli kullanıcılarına kesintisiz yolculuk sağlayabilmek için gişelerde nakit veya kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmuyor.
Avrasya Tüneli’nin Geçiş Ücretleri
20 Aralık 2016 tarihi itibari ile İstanbulluların hizmetine sunulan ve Asya ile Avrupa yakasını ilk defa deniz tabanı altından geçen çift yönlü tünel ile birbirine bağlayan tünelin 3 Ocak 2017 tarihinde uygulanmaya başlanılan geçiş ücretleri tek yönde otomobiller için 64 TL, minibüsler içinse 69 TL olarak alınmaktaydı. Buna göre Avrasya Tüneli İşletmesi, geçiş ücretlerine yaklaşık olarak yüzde 8 KDV oranında uygulama yapıldı.
Ülke Ekonomisine 1,2 Milyar Liralık Katkı Sağladı
Avrasya Tüneli, Atatürk Havalimanı-Kozyatağı güzergahı göz önünde bulundurularak hesaplandığında, 2020 yılında Türkiye ekonomisine, 23 milyonluk saat tasarrufu, 895 liralık zaman, 30 bin ton civarında akaryakıt, 18 bin ton civarında CO2 egzoz emisyonu düşüşü ile 23 lira civarında emisyon, 109 milyon civarında araçlar için kilometre azalımı, 6.9 milyon lira civarında kaza maliyeti tasarrufu ettirmiş oldu. Üstelik ülke ekonomisine katkısı ise 1,2 milyar lirayı buldu.