Bu yılın Temmuz ayı dönemine ait AVM endeksi açıklandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 18’lik bir gelişim gösteren AVM endeksine pozitif bir ivme hakim.
AVM Endeksi’nde yaşanan bu iyileşmenin ana sebebi olarak ekonomide elde edilen istikrar ve vatandaşların sahip oldukları endişelerin sona ermesinin önemli bir rol oynadığı belirtildi. AVM’lerdeki ticari aktivitenin belirleyici olduğu AVM Endeksi, Temmuz 2017 dönemine ait verileri yayınlandı.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research ortaklığında hazırlanan veriler göz önüne alınarak hazırlanan verilere göre, özellikle ciro endeksinde 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 oranında bir yükselme ivmesi hakim oluğu gözüküyor. Enflasyondan arındırılmadan yapılan ölçümler göz önüne alındığında AVM Endeksi 223 puana kadar ulaştığı gözüküyor.
Bir önceki dönem olan Haziran ayında ramazan ayı ve ramazan bayramı etkileri sebebiyle yüzde 5,5’lik bir gerileme yaşayan endeks, Ağustos ayı itibariyle de Kurban Bayramı sebebiyle oluşacak etki ile tekrar yükselmesi bekleniyor.
Yayınlanan veriler hakkında değerlemede bulunan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, ciro endeksinde yaşanan yükselmenin ana sebebinin ekonomide yaşanan düzelme olduğunu belirtti. Vatandaşların güvenlik endişelerinin giderilmesinin de pozitif yönde olumlu bir etki yarattığını belirten Belgü, Haziran ayı içerisinde Ramazan Bayramı sebebiyle ziyaret sayılarının ve endeks oranının daha yüksek olduğunu, Temmuz ayında bu ivmenin daha sakin bir hal aldığını ifade ederken, Kurban Bayramı etkisi ile Ağustos ayında ivmenin tekrardan yükselme yönünü tercih edeceğini, okulların açılması sebebiyle Eylül ayında da ivmenin yukarı yönlü olacağını öngördüklerini ifade etti.
AVM Endeksi Temmuz 2017 Verileri
- 2017 Temmuz döneminde kiralanabilir alan başına düşen ciro İstanbul için 948 Türk Lirası, Anadolu için ise 787 Türk Lirası olarak belirlendi. Ülke genelinde ise bu verimlilik 852 Türk Lirası olarak belirlendi.
- Aynı dönem içersidein;
- teknoloji kategorisinde bir önceki döneme oranla yüzde 32,6’lık,
- yiyecek ve içecek kategorisinde yüzde 21,5’lik,
- giyim kategorisinde yüzde 16,7’lik,
- ayakkabu kategorisinde yüzde 8,5’lik,
- hipermarket kategorisinde yüzde 3,8’lik,
- diğer kategorilerde ise yüzde 20,1’lik bir artışın hakim olduğu gözüktü.
- Bir önceki yılın aynı dönemine oranla ziyaret sayısı endeksinde ise yüzde 2,9 oranında bir düşüş olduğu gözüktü.