Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi verilerine göre, bir önceki dönemle kıyaslama yapınca gerileme oldu. Ancak 1 sene sonraki ÜFE beklentisi artış gösterdi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, mayıs dönemine ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, güven endeksi nisan ayına kıyasla 1,3 puan düşüş gösterdi ve 109,9 düzeyine geriledi.
Bankadan yapılan açıklamaya göre endeksi artış yönünde etkileyen faktörler arasında son 3 aylık süreçteki toplam sipariş miktarı, mevcutta olan sipariş miktarı ve mamul mal stoku oldu. İlerleyen 3 aylık süreçte ise ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi, istihdam miktarı, genel gidişat ile sabit sermaye yatırım harcamaları ise düşüş yönünde seyir izleyecek.
Mevsimsellikten Arındırılmış Güven Endeksi Düştü
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi incelendiği zaman nisan ayına kıyasla 0,1 puan düştüğü gözlemlenmekte. Bu düşüşle de 106,7 puan değerine geriledi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, son 3 aylık süreçte, üretim hacmi ile birlikte iç piyasa miktarında yükseliş bildirisi yapanların lehine olan seyir nisan ayına kıyasla güçlendi. İhracat sipariş miktarı yükselişi bildirisi yapanlar ise lehine olan seyirde gerileme söz konusu oldu. Mevcut durumda olan siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu kapsamında yapılan değerlendirmeler ile birlikte yine mevcut durumda olan mal stoklarının düzeyinin mevsim normallerinin üstünde olduğu kapsamındaki değerlendirmelerde gerileme olduğu gözlemlendi.
Gelecek 1 senelik süreçteki yıllık ÜFE beklentisi ise nisan ayına kıyasla 0,4 puan artış gösterdi. Bu artışla da yüzde 12,4 düzeyine yükseldi. İçinde bulunan sanayi dalındaki genel olarak gidişat kapsamında, nisan ayına göre iyimser olduğunu bekleyenlerin sayısında ise gerileme oldu. Bu gerileme yüzde 7,1 oldu. Aynı kaldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 72,8’e düştü. Kötümser olmasını bekleyenlerin oranı ise yüzde 20,1 düzeyine çıktı.