TÜİK, tüketici güven endeksini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 3,2 oranında azalma var.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Kasım ayına ait olan tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ortaklaşa yürütülen anketin sonuçlarına göre belirlenen tüketici güven endeksi, bir önceki aya kıyasla Kasım ayında yüzde 3,2 oranında düşüş var. Açıklanan bu verilere göre Ekim ayının tüketici güven endeksi 67,3 iken, Kasım ayında ise 65,2 olarak gerçekleşti.
Yine bu anket neticesinde elde edilen hanenin maddi durum endeksinde ise, bahsi geçen dönemde yüzde 2,8 oranında azalım göstererek, Kasım ayı endeksinde 84,6 olarak kaydedildi. Yüzde 2,8 oranındaki bu azalış, önümüzdeki 1 yıllık dönemde hanenin maddi durumunun daha da kötüye gideceği beklentisinde olanların sayısının artmasından kaynaklandı.
Merkez Bankası ve TÜİK’in iş birliği ile yapılan anket neticesinde elde edilen bu verilere göre genel ekonomik durum beklentisi endeksinde ise, Ekim ayı içerisinde 90,4 olarak endeks verisi söz konusu iken, Kasım ayı içerisinde yüzde 3,7 oranında düşüş yaşanarak 87,1 değerinde gerçekleşti. Söz konusu olan bu düşüş, önümüzdeki 1 yıllık süre zarfı içerisinde genel ekonomik durumun daha da kötüleşeceği beklentisinde olan tüketicilerin, Ekim ayına kıyasla daha da çoğaldığının bir işareti olarak gösteriliyor.
İşsizlik Oranlarının Azalacağı Beklentisi Arttı
Öte yandan açıklanan diğer bir endeks ise işsiz sayısı beklentisi endeksi oldu. Bahsi geçen bu endeksin verilerinde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 oranında artış yaşanarak Kasım ayında 70,95 olarak gerçekleşti. Bahsi geçen bu artışın nedeni ise, önümüzdeki 1 yıllık dönemde işsizlik oranlarında düşüş yaşanması beklentisinin artması olarak gösterildi.
Tasarruf etme ihtimali endeksinde ise Ekim ayına göre yüzde 14,4 oranında azalma görüldü. Ekim ayında 21 olarak kayıtlara geçen endeks, Kasım ayında 18 olarak kayıtlara geçti. Bu düşüş ise, önümüzdeki dönemde tasarruf etme ihtimalinin olmadığını düşünen tüketicilerin sayısının çoğalmasından kaynaklanıyor.