Trafik Sigortalarında Tavan Fiyat Uygulaması için 7 Farklı Yöntem Önerisi!

Sigorta şirketleri trafik sigortalarındaki tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi için 7 çeşit öneride bulundular.

Trafik Sigortalarında Tavan Fiyat Uygulaması için 7 Farklı Yöntem Önerisi!

Sigorta şirketleri trafik sigortalarındaki tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi için 7 çeşit öneride bulundular.

Sigorta şirketlerinin önerilerinden biri trafik sigortalarında tavan fiyat uygulaması için havuz sistemi oluşturulması, bu sistem ile meydana gelen hasarların devlet tarafından karşılanması, özel ile tüzel ayrımının yapılması üzerine oldu.

Türkiye Sigorta Birliği’nin yaptığı Olağan Genel Kurul Toplantısında sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyatlara ilişkin çözüm önerilerini ifade ettiler. Toplantının açılışında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasının devam etmesi durumunda oluşturulacak havuz sistemi ile zararları devletin bölüşmesi, tavan fiyatların yumuşaması, özel ile tüzel ayrımının yapılması hakkında 7 farklı öneriyi dile getirdi.

Avrupa ülkelerinin bir çoğunda 1968 ile 1994 dönemlerinde trafik sigortalarında serbest tarifenin uygulanmaya başlandığını anımsatan Ülger, tavan prim uygulamasında meydana gelen 8 aylık zararın sadece sigortacılar tarafından finanse edilemeyeceğini söyledi. Ülger, söz konusu uygulamasının sonucunda meydana gelen maliyetlerin devlet ile özel kesimin paylaşması gerektiğini, trafik sigortasında tavan prim uygulamasında daha yumuşak bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Sektörel kapsamında bilgiler veren Ramanzan Ülger, geçen yılın sonunda sektörün prim üretiminin 40.5 milyar Türk Lirasına, aktif toplamının ise 119 milyar Türk Lirasına ulaştığını söyledi. BES’teki katılımcı sayısının 6,7 milyon kişiye ulaşıldığını bilgisini de aktaran Ülger, fon maliyetinin 66 milyar Türk Lirası olduğunu açıkladı.

Sektörün Türkiye’deki bütün kurumlara ve kişilere güvence sağladığını, koruduğunu söyleyen Ülger, 2015’ten sonra ülkemizdeki ekonomiye verilen güvence miktarının 86 trilyon TL olduğunu, gayri safi milli hasılanın 44 katına çıktığını açıkladı. Ülger, sektör olarak geride bıraktığımız 10 yıllık süreçte Osmangazi Köprüsü, Marmaray, 3. köprü, 3. havaalanı, Avrasya ve benzeri gibi maliyeti 77 milyar dolar değerinde olan çok büyük yatırımlar sağladıklarını anımsattı.

Trafik Sigortalarında Tavan Fiyat Uygulamasında 7 Farklı Yöntem ile İyileştirme!

  • Yöntemlerden biri devlet tarafından finanse edilmesi. Bu nasıl sağlanacak? Havuz sistemi oluşturulacak
  • İkinci yöntem ise tavan fiyatın daha uygun bir seviyeye yükseltilmesi
  • Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu’ndan alınan % 5’lik kesintinin kaldırılması
  • SGK payının yüzde 5’e indirilmesi
  • Trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasının özel ile tüzel olarak ayrımının yapılması
  • Trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasındaki aylık değişimlerin oranının yüzde 2’ye yükseltilmesi
  • Tarife dönemlerinde kısa vadeli poliçelerin yapılmasına müsaade edilmesi

Vatandaşların Şikayetleri Üzerine Sigorta Şirketlerine Ceza!

Kanun hükmüne aykırı olarak sözleşme yapmak istemeyenlere 500 günden az olmamak koşulu ile idari para cezası uygulanacak. 500 Günlük Ceza Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine yer alan konuya ilişkin günlük para cezasının minimum 20 TL, maksimum 100 TL olacak. Bu ceza, bireylerin başvuruları üzerine her bir başvuru için farklı farklı verilebilinecek. Bunun sonucunda sigorta yapmayan şirketlerin önüne geçilecek. Şirketler sigorta yapmadıkları durumda vatandaşın şikayeti üzerine kişi başı 10.000 TL ile 50.000 TL arasında değişen cezalara tabi tutulacak. Bu nedenle sigorta şirketleri doğrudan ya da dolaylı yoldan bahaneler sunarak sigorta yapmamazlık yapamayacak. Genel Kurul’da yapılan toplantıya göre farklı çözüm yolları arayışları halen devam etmekte. Sigorta şirketleri de farklı çözümler üretmeyi düşünüyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.