Türkiye Müteahhitler Birliği, bu yılın Ocak ayına ait olan İnşaat Sektörü Analiz raporunu yayımladı. Söz konusu olan bu rapora göre, sektör en kötü günlerini geride bırakarak, gelecek dönemde daha pozitif bir seyir izleyecek.
2018 Denge Yılı Olacak
Türkiye Müteahhitler Birliği, inşaat sektörü ve ekonomi çevrelerinin merakla izlemiş olduğu ekonomik ve sektörel analiz raporunu yayımladı. “Geleceğe Hazırlanmak” isimli bu yılın Ocak ayı dönemine ait olan raporda, bugün itibari ile küresel ekonominin pozitif bir seyir izlediği, fakat önümüzdeki dönemlerde zorlu süreçlerin görünüp geleceğe hazırlanmak için kırılganlıkları en aza indirgeyecek reformun büyük öneme sahip olduğu ifade edildi. Üstelik söz konusu olan bu raporda içerisinde bulunduğumuz yılın ülke ekonomisi bakımından bir denge yılı olacağı ve genel iktisadi hizmetlerdeki pozitif seyrin, muhafaza edileceği de belirtildi.
Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında yüklenmiş oldukları proje değerinin 2012-2015 yılları arasında 25-30 milyar dolar civarında iken, 2016-2017 yılları arasında 14-115 milyar doların altına düştüğü ifade edilen raporda, yaşanan bu negatif gelişmenin, inşaat sektörünün ana pazarında görülen jeopolitik problemler ve aynı zamana tekabül eden enerji ücretlerindeki düşüşten dolayı gerçekleştiği, bu sebeple de geçmiş dönemlerde yurtdışı müteahhitlik faaliyetlerinin oldukça kuvvetli olduğu enerji ihracatçısı pazarlarda yapılan yatırımlarında ivme kaybına uğradığı ifade edildi.
Öte yandan TMB tarafından hazırlanan bu raporda inşaat sektöründe gerçekleştirilebilecek yatırımlara yönelik fırsat ve finansman risklerinin beraberce değerlendirilmesi durumunda sektörün büyümesinin gelecek dönemde genel performansı aşarak seyrini devam ettirmesi adına beklenti olduğu da belirtildi.
Kamu Harcamalarının Yerini Yatırımlar Doldurdu
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yeni bir hesaplama modeliyle açıklanan ekonomik büyüme verileri dahilinde kamu ve özel sektör yatırımları ayrıştırılmış olduğundan dönem olarak bakıldığında ayrıntılı bir kıyaslama yapmanın mümkün olmadığı dile getirilen raporda, 2017’in ikinci çeyreğinden beri kamudaki masrafların yerini yatırımların doldurduğu da ifade edildi.