Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İnşaat safhasında topraktan alınan taşınmazlar ondan sonra kat mülkiyetine geçseler de tapu senedi eski kalabiliyor. Bu sorgulama ile taşınmazın son zemin tipi sorgulanabilecek. Bu hem tüketiciler için hem de emlak danışmanları için mühim bir gelişme” dedi.
TKGM Parsel Sorgulamada Uygulamasına bir yeni özellik daha eklendi. Buna nazaran taşınmazın kat mülkiyetli mi kat irtifaklı mı bulunduğunu zemin tipi kısmı üstünden sorgulanabiliyor.
Yeni uygulamanın taşınmazın kat mülkiyetine geçip geçmediğini gösterme mevzusunda çözüm sunduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “İnşaat safhasında topraktan alınan taşınmazlar ondan sonra kat mülkiyetine geçseler de tapu senedi eski kalabiliyor. Bu sorgulama ile taşınmazın son zemin tipi sorgulanabilecek. Bu hem tüketiciler için hem de emlak danışmanları için mühim bir gelişme” dedi.
Parsel Sorgulama Uygulaması Nedir?
Parsel Sorgulama Uygulaması; ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafınca taşınmazlara ilişkin yönetimsel birim detayları, ada ve parsel numaraları, alanı, niteliği ve konumu benzer biçimde temel bilgilerin sunumu, hiçbir kısıt olmaksızın her insana açık bir halde yapılmıyor.
Özelmacıklı “Gayrimenkul işlemlerinde yoğun olarak kullanılan uygulamaya parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Sayfa üstünden ek olarak Analiz sekmesi ile bir bölgedeki yıllara nazaran ana taşınmaz satış sayıları, bölgedeki alım-satım yoğunluğu, bağımsız bölümlerdeki satış ve ipotekli satışlar da görüntülenebiliyor” dedi.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Farkı Nedir?
Özelmacıklı Kat irtifakı ve Kat Mülkiyeti farkı mevzusunda da şunları söylemiş oldu: “Kat İrtifakı; bir arsa üstünde yapılacak yada yapılmakta olan bir yada birden oldukça yapının bağımsız bölümleri için arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına denir. Kat Mülkiyeti ise tamamlanmış bir yapıda, ayrı ayrı ve müstakil kullanıma elverişli kurulan iyelik türüdür. Sonuç olarak eksikleri olan bir yapı kat mülkiyetine geçemez. Kat irtifaklı bir yapının belediyeden iskan şu demek oluyor ki yapı kullanma izin belgesi alması sonrasında, kadastro müdürlüğü tarafınca düzenlenen tescil bildirim formu ile yapı kat mülkiyetine geçebilir. Kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapuda bağımsız bölüm numarası bulunur. Bağımsız bölümlere tahsis edilen topraktaki paya ise arsa oranı denir. Bu payın taşınmazların değerine nazaran verilmesi oldukça önemlidir. Bir yapının kat mülkiyetine geçip geçmediği parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden tespit edilebilir. İ sembolü kullanılarak harita üstünden yapılacak sorgulamada zemin tipi bölümünden bunu denetim edebilirsiniz.”