FAO tarafından açıklanan verilere göre, tropikal meyvelerin küresel hacminde, bu yılın sonuna kadar yaklaşık olarak yüzde 5,2 oranında artış yaşanarak 7 milyon tonu bulacağı ve değer açısından ise 10 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bir rapor hazırlandı. Basın mensupları tarafından söz konusu olan rapordan elde edilen verilere göre, avokado, ananas, mango ve papatya tarzındaki taze olan tropikal meyveler ulaşımda yaşanan gelişmeler ve ticari anlaşmalar ile beraber tüketicilerin tercihlerini değiştirmesinden dolayı uluslararası gıda ticaretinde bir hayli hızlı bir büyüme gösterdi.
FAO’nun Raporunda 5,2 Oranında Artış Olacağı Öngörülüyor
Söz konusu olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün bu raporunda, tarımsal gıda ürünleri kategorisinde, tropikal meyvelerin en değerli ürünleri oluşturduğu belirtilerek, bahsi geçen bu meyvelerin 2017 yılındaki ticaret hacminin, 2016 yılındaki hacme kıyasla miktar açısından yüzde 5,2 oranında artış gösterdiği ve böylelikle 7 milyon ton civarına ulaşabileceği ifade ediliyor. Ayrıca tropikal meyveler bu rapora göre değer bakımından 10 milyar dolara erişebilir.
Bu Meyvelerin Türkiye’deki Varlığı da Arttı
Söz konusu olan avokado, ananas gibi tropikal meyvelerin Türkiye’nin gıda ticaretindeki mevcut durumunda da son dönemler bir hayli artış yaşandığı ifade edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tropikal meyvelerde dış ticaret hacmi 5 yıl öncesinde 5 milyon 991 bin 30 dolarlık bölümü ithalat, 33 bin 553 dolarlık bölümü ise ihracat olacak şekilde toplam 6 milyon 24 bin 583 dolar olarak kaydedildi.
Dış ticaret hacmi 2016 yılında, 2012 yılına kıyasla neredeyse yüzde 20 oranında bir artış göstererek 7 milyon 226 bin 669 dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ananas, avokado, mango ve papatyanın ithalatı için yapılan ödeme 7 milyon 100 bin 500 doları bulurken, Türkiye’nin bu meyvelerin ihracatından sağlamış olduğu kazanç ise 126 bin 169 dolar oldu.