Kaçak işçilik ile yapılan mücadele kapsamında yeni yol haritası hazırlandı.
Artık işverenler elden maaş vererek bünyesinde sigortasız işçi istihdam edemeyecek.
Kayıt Altına Alınacak, Birebir İzlenecek!
Hükümet, Türkiye ekonomisini milyarlarca lira değerinde zarara sokan kaçak işçilikte mücadelede yeni bir yol haritası hazırlandı. Geride bıraktığımız 3 senelik zaman zarfında kaçak işçi çalıştıran işletme sayısı 200 bine ulaştı. Söz konusu işletmelere ise 1,2 milyar lira değerinde ceza kesimi yapıldı. Çalışma Bakanlığı ise bu kapsamda kayıt dışı ile mücadele için risk analiz merkezleri kurdu. Yani kurulan bu merkezler ile artık ilk sırada inşaat sektörü yer almak üzere çalışanlarına elden maaş verenlerin dönemi artık tamamen son bulacak. İnşaat sektöründe işveren ve çalışan olan herkes kayıt altına alınacak ve birebir izlenim söz konusu olacak.
Sigortasız İşçi Çalıştıranlara Ağır Cezalar Uygulanacak
Maaş ödemeleri, primler ve benzeri gibi ödemelerin hepsi bankalar üzerinden gerçekleştirilecek. Bankalar üzerinden ödemelerini yapmayan işverenlere yapılan yaptırımlarda ise ağır cezalar uygulanacak. İşverenlerin bünyesinde istihdam ettikleri çalışanlarını vergi dairesi, SGK ve benzeri gibi kurumlara bildirmeyenlere, ücret ya da gün olarak eksik bilgi verenlere teşvik, ihale hakları son bulacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yapılan denetimler ile birlikte işverenlere verilen rehberlik hizmeti kapsamında sorumluluklarını ve kaçak işçiye ilişkin yaptırımları anlattıklarını söyledi. Türkiye’deki tüm şehirlerde kayıt dışı ile mücadeleye ilişkin olarak risk analiz merkezilerinin kurulduğunu söyleyen Bakan Sarıeroğlu, inşaat sektöründeki risk analizlerine ilişkin olarak sigortasız işçi çalıştıranlar belirlendiği zaman işverenlerin ihalelere katılamayacaklarını söyledi. Maaş ödemeleri, prim ödemeleri gibi tüm ödemelerin bankadan yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Sarıeroğlu, yapmayanlara ise idari para cezası uygulanacağını söyledi.