Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkemizdeki işsizlik oranları hakkındaki verilerini açıklamıştı.
Açıklanan veriler doğrultusunda genç nüfustaki işsizliği gün geçtikçe arttığı sonucuna varılmıştı. 15 ile 24 yaşındaki kişilerin işsizlik durumları incelendiği zaman 1,2 puanlık artış yaşandığı, genç nüfus işsizlik oranının yüzde 20,6’ya çıktığı açıklanmıştı. Türkiye İşsizlik Oranları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Genç Nüfus İşsizlik Oranı Yükseldi başlıklı haberimizden daha detaylı okuyabilirsiniz.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den Açıklamalar
Haziran dönemine ait işsizlik oranlarının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmasından sonra açıklamalarda bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, söz konusu oranın 10.2 olduğunu, Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 10 seviyesinin üzerinde takılı kaldığını söyledi.
Palandöken: Teşviklerin Yanı Sıra Meslek İhtiyaçları Belirlenmeli
İşsizlik oranının ilerleyen süreçler için kalıcı olarak düşürülmesi için istihdam teşviklerinin yanı sıra meslek ihtiyaçlarına göre politikaların çizilmesi gerektiğini belirtti.
İş Gücüne Katılım Artsa da İşsizlik de Halen Artmaya Devam Ediyor
Türkiye’deki istihdam oranlarına bakıldığı zaman düzenli bir yükselmenin meydana geldiğini söyleyen Palandöken, bunun sonucunda görülenlerin iş gücüne katılım oranlarında artışların meydana geldiğini ancak ne yazık ki işsizlik oranında herhangi bir değişiklik olmadığını, halen daha yüzde 10’un altına düşemediğimizi söyledi.
Ara Eleman İhtiyaçları Gün Geçtikçe Büyüyor!
İşsizlik oranlarının düşürülmesi yapılan istihdamda teşvik uygulamalarının tek başına yeterli gelmediğini söyleyen Palandöken, özellikle de Türkiye’de ara eleman alım ihtiyaçlarının gün geçtikçe artış gösterdiğini söyledi.
Ülkemizdeki gençlerinin hepsinin üniversite okumak istediklerini, ailelerinin ise destek verdiğini söyleyen Palandöken, fakat her ne kadar üniversite mezunu olunsa da işsiz sayısında değişiklik olmadığını, işsizliğin artmaya devam ettiğini, işletme sahiplerinin ise ara eleman bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.
Tüm bu problemlerin çözümleri için Türkiye’nin ara ve teknik eleman ihtiyaçlarının belirlenmesi ve sonrasında da bölge bölge haritasının çıkartılması gerektiğini söyleyen Palandöken, bunun sonucunda da gençlerin meslek edinmeleri gerektiğini söyledi.