Otomobil üretimi arttı.
Otomobil üretimi 2017 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 42 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bu artış işe otomobil üretimi 400 binin de üzerine çıktı.
Otomobil Üretimi Rekora Koşuyor!
Otomobil üretimindeki yüzde 42 oranındaki artış ile geride bıraktığımız son 10 senede rekora koşuyor. 2007 ile 2017 yılları arasındaki otomobil üretimi dönemin rekorunu kırdı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre toplamdaki otomotiv üretim geçen yılın aynı zamanına göre yüzde 22 oranında artış gösterdi. Otomobil üretimi ise yine aynı zamanla kıyaslandığında yüzde 42 oranında arttı.
Ocak ile mart ayları dönemlerinde toplamdaki otomotiv üretimi ise 573 bin 239 olarak gerçekleşti. Aynı durumda otomobilde bakıldığı zaman 402 bin 94 seviyesinde meydana geldi. Toplam üretim baza alındığı zaman ise sanayi üretimlerinde tarihsel bir rekor söz konusu oldu.
Aynı dönemdeki traktör üretimlerine bakıldığı zaman yüzde 15 oranında düşüş meydana geldiği görülmekte. Bu düşüş ile 16 bin 356 bin traktör üretildi. Bu üretim ile beraber toplamdaki üretim hacmi ise 589 bin 595 olarak meydana geldi.
Ocak, şubat, mart ve nisan aylarındaki yük ve yolcu taşıyan ticari araçların üretimine bakıldığı zaman ise 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 8 oranında düşüş gerçekleştiği gözlemlendi. Minibüslerde ise yüzde 186 artış meydana geldi. Bununla birlikte küçük kamyonet grubunda yüzde 160 oranında, büyük kamyonet grubunda ise yüzde 16 oranında artış meydana geldi. Midibüslere bakıldığı zaman ise yine yüzde 11, otobüslere bakıldığı zaman ise yüzde 9 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Kamyonet grubuna bakıldığı zaman ise tam tersi durum söz konusu oldu. Kamyonet üretiminde yüzde 16 oranında düşüş meydana geldi.
Otomobil Satışları Düştü!
Toplam satışlarda ise azalmalar söz konusu. Ocak ile nisan ayları arasındaki dönemi geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 9 oranında düşüş meydana geldiği görülmekte. Bu düşüş ile 237 bin 717 toplam satış gerçekleşti. Yine aynı dönemdeki otomobil satışlarına bakıldığı zaman ise yüzde 10 oranında düşüş gözlemlendi. Bu düşüş ile 173 bin 961 otomobil satışı gerçekleşti.
Yerli Otomobil Satışları Arttı
İthalatın pazar payına bakıldığı zaman ise bu yılın yine aynı dönemlerinde yüzde 69 seviyesinde gerçekleştiği görülmekte. Bu yılın aynı dönemi ile 2016 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığı zaman otomobil satışlarının yüzde 10 oranında azaldığı görülmekte. İthal otomobil satışlarına bakıldığı zaman ise yine yüzde 15 oranında düşüş gerçekleştiği görülmekte. Ancak yerli otomobil satış verilerine bakıldığında yüzde 3 oranında artış meydana geldiği görülmekte.
Yerli İthal Hafif Araç Satışları Arttı
Bu yılın aynı dönemindeki toplam hafif ticari araç satışları ile 2016 yılının aynı dönemi kıyaslandığında yüzde 3 oranında düşüş gerçekleştiği gözlemlenmek. Yine yerli hafif ticari araç satışlarında da gerileme söz konusu. Yerli hafif ticari araç satışları yüzde 6 oranında düştü. Ancak ithal hafif araç satışlarına bakıldığı zaman yüzde 1 oranında artış meydana geldiği görülmekte.
Ağır ticari araç satışlarında ise yüzde 18 oranında düşüş gözlemlendi. Bu düşüş ile 5 bin 639 seviyesinde satış gerçekleşti. Kamyon pazarına bakıldığında yine yüzde 16, midibüs pazarında yüzde 15, otobüs pazarında da yüzde 35 oranında gerileme söz konusu oldu. 4 bin 752 kamyon satışı, 573 midibüs satışı ve 314 otobüs satışı gerçekleşti.
Son 10 senelik verilere bakıldığında ise ocak ile nisan ayları dönemlerinde toplam pazar yüzde 14 oranında arttı. Otomobil pazarına bakıldığında yine yüzde 24, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 1 oranında artış söz konusu oldu. Ancak ağır ticari araç pazarında yüzde 47 oranında gerileme söz konusu oldu.