Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı.
Açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre hane sayısı 4 kişi olan bir ailedeki açlık sınırı değeri bin 518 Türk Lirası, yoksulluk sınırı değeri ise 4 bin 944 Türk Lirası olarak belirlendi.
Nisan Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri
Türk-iş tarafından açlık ve yoksulluk verileri çalışan vatandaşların geçim şartlarını belirlemek ve ortaya koymak, hanedeki temel ihtiyaç maddelerindeki ücret değişikliklerinin hanedeki bireylere yansıma şeklini belirlemek için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesaplıyor. Türk-iş nisan ayı verilerini hesapladı. Hesaplanan verilere göre, nisan ayında 4 kişiden meydana gelen bir ailenin dengeli, düzenli, sağlıklı ve yeterli beslenme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli olan market, pazar ve benzeri gibi gıda giderleri ücretine açlık sınırı deniliyor. Nisan ayı açlık sınırı bin 518 Türk Lirası olarak belirlendi.
Gıda, konut, eğitim, ulaşım, sağlık ve bunun gibi gereksinimler için yapılması gereken zorunlu harcamaların toplamdaki fiyatına ise yoksulluk sınırı denilmektedir. Nisan ayı yoksulluk sınırı ise 4 bin 944 Türk Lirası olarak hesaplandı.
Henüz evlenmemiş, bekar bir çalışan vatandaşın yaşam standartlarında yaptığı nisan ayındaki ortalama harcama miktarı ise bin 899 Türk Lirası 3 kuruş olarak belirlendi. Ankara ilini baza alarak karşılaştırmalı hesaplama yapan Türk-iş yine 4 kişiden meydana gelen bir aile halkının gıda ihtiyacı için aylık yaptığı ortalama gider tutarı mart ayı ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 2,51 oranında artış olduğu görülmekte.
Geride bıraktığımız 12 aylık zaman zarfı içinde gıda enflasyonunda yüzde 9,45 oranında artış meydana gelirken, yıllık bazda bakıldığı zaman yüzde 3,88 oranında artış meydana geldiğini görülmekte.
Yapılan incelemelere göre süt ve yoğurt fiyatlarını mart ayı ile karşılaştırdığımız zaman değişmediğini ancak peynir fiyatında yükseliş olduğu görülmekte.
Yine kıyma ile kuşbaşı et baza alındığı zaman fiyatlarının nisan ayında yükseldiği görülmekte. Ancak sakatat ürünleri ile birlikte tavuk fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Balık ürünleri baza alındığı zaman ise mevsimsel ve iklimsel değişiklerden ötürü fiyatlarında artış meydana geldiği görülmekte. Yumurtanın tane hesabı ise bu ay 5 kuruş daha düştü.