Naylon poşet kullanımının bir gün içerisinde yaklaşık olarak 50 milyonu bulması sebebiyle, bakanlık bir düzenleme yaparak kararını verdi.
Yetkililer tarafında alınan karar açıklanarak, naylon poşet kullanımının yasaklanmayacağını, fakat 25 ile 50 kuruş gibi bir ücret karşılığında satılacağını ve bu düzenleme için de bir kamu spotu hazırlanmaya başlanıldığını duyuruldu.
Bir süredir naylon poşet kullanımının yasaklanıp yasaklanmayacağının gündemde olması nedeniyle plastikçiler ve perakende sektöründekiler karşı karşıya gelmişti. Perakende sektöründe yer alanlar poşet kullanımını azaltabilmek için ücretli satılması taraftarı olurken, plastikçiler ise poşetlerin parayla satılması sadece vatandaşa külfet getireceğini ayrıca öncelik olarak çevrenin korunması gerektiğini savundular.
Naylon Poşet Kullanımı Azaltılmalı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada ise, yapılan çalışmaların naylon poşet kullanımını yasaklamak yönünde değil, kullanımı azaltmak yönünde olduğu belirtildi. Ayrıca yapılan düzenleme ile beraber 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren, çokça aldığımız naylon poşetlerin 25 işe 50 kuruş arasında bir ücret karşılığı satılmaya başlanacağını ve böylelikle az da olsa davranış biçimini değiştirmeye çalışacakları da açıklandı. Yapılan açıklamada, bu düzenleme için bakanlık tarafından bir kamu spotu hazırlandığı bilgisine de yer verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri yaptıkları açıklama ile uygulama hakkında detaylı bilgi vererek, bu çalışmanın Avrupa Birliği kapsamında bir çalışma olduğunu ve amacının ise gereksiz poşet kullanımının ve aşırı tüketimin önüne geçmek olduğunu belirtildi. Bu sebeple de kullanıma dair bir yasaklama olmadığını vurgulayan yetkililer, bu uygulama sayesinde Avrupa Birliği’nde poşet tüketiminin yüzde 90 civarında azalmış olduğunu da hatırlattılar. Ambalaj Atıkları Kontrol Taslağı’nda 01.01.2019 tarihinden itibaren ücretlendirme uygulamasına başlanılacağının yer aldığını belirtildi. Öte yandan açıklamalarda, şuanda bazı bölgelerde para karşılığı naylon poşet satılmaya başlandığı bilgisine de yer verildi.
İTO Perakende Ticaret Komite Başkanı olarak görevde bulunan İsa Albayrak’da bu konu üzerine bir açıklamada bulunarak, bu uygulamada ki amacın yasakçı olmak olmadığını, plastik poşetlerin doğaya salınmasını engellemek amacında olduğunu belirtti. Ayrıca bu düzenlemenin plastik poşetlerin ham maddesi petrol ve türevi olması sebebiyle 1 milyon doların üzerinde bir cari açığın önlenmesine de yardımcı olacağını açıkladı.
Yine İTO Ticaret Komitesi Meclisi üyelerinden biri olan Zeki Paşalı’da bu konuda bir açıklamada bulundu. Paşalı açıklamasında, plastiğin ham maddesi için yurt dışına yıllık ortalama 550 milyon dolar döviz ödendiğini, ihraç edilen tüm plastiklerin ise 150 milyon dolar değerinde olduğunu belirtti. Yani yaklaşık 300 milyon dolar gibi bir zarara uğrandığını belirten Paşalı, bu uygulamanın hayta geçirilmesi ile ödenen bu paranın yüzde 90’ının Türkiye’de kalacağını vurguladı.