Merkez Bankası Açıkladı! Bankaların Kredi Borçlanmaları Düştü!

Merkez Bankası, bu yılın mart dönemine ilişkin özel sektörün yurt dışında aldığı kredi borcuyla ilgili verileri açıkladı.

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, özel sektörün mart dönemi sonunda yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 18,6 milyar dolar değerinde olurken, uzun vadeli kredi borcu ise 5,5 milyar dolar değerinde artış yaşadı. Bu artışla da 226,8 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bunun sonucunda da borç 245,4 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkmış oldu.

Bankaların Kredi Borçlanmaları 98 Milyon Dolar Düştü

Borçluya göre dağılım incelendiği zaman bankaların kredi türündeki borçlanmaları geçen seneyle kıyaslandığı zaman 98 milyon dolar düşüş gösterdi. Tahvil ihracı türündeki borçlanma ise 1,5 milyar dolar değerinde artış gösterdi. Bu artışla da 31,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi türündeki borçlanmaları incelendiği zaman 376 milyon dolar değerinde yükseldi. Tahvil stokuysa 2 milyon dolar değerinde yükseldi. Bu yükselişle de tahvil değeri 4,4 milyar dolar düzeyine ulaştı. Aynı dönemde finansal olmayan kuruşların kredi türündeki borçlanmaları ise 3,6 milyar dolar yükseldi. Benzer şekilde tahvil stoku da artış gösterdi. Bu artış 507 milyon dolar değerinde olup, 7,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Kısa vadeli kredi borcu incelendiği zaman ise geçen seneye kıyasla bankaların kredi türündeki borçlanmaları 214 milyon dolar kadar geriledi. Bu gerilemeyle de 12 milyar dolar seviyesine düştü. Finansal olmayan kuruluşların kredi türündeki borçlanmaları ise 694 milyon dolarlık artış yaşadı. Bu artışla da 3,9 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.