Konut Kredisi İçin KKB Skoru Kaç Olmalı?

Konut kredisi, bankaların müşterilerine en çok kullandırdığı konut türlerindendir.

Konut kredisinin başvuru aşamasında ekspertiz raporu öncesinde KKB skorunuza göre işlem yapılmaktadır.

Konut kredisi, bankaların müşterilerine en çok kullandırdığı konut türlerindendir. Özellikle Emlak Konut GYO’nun öncülük ettiği sıfır faiz kampanyası ile birlikte 2016, 2017 ve 2018 yılında konut kredisi kullanımında bir rekor kırılmıştır.

18 yaşını dolduran, düzenli bir geliri olan ve gerektiğinde bu geliri belgeleyebilen tüm banka müşterileri konut kredisi kullanabilir. Bankalar ev kredisi kullandırırken müşterilerinin Kredi Kayıt Bürosu puanına (KKB skoruna) ve aşırı borçlanması olup olmadığına bakabilirler. Şartları taşıyan müşteriler bankanın genel kredi politikalarına göre kredi kullanabilirler.

Konut Kredisi İçin KKB Skoru Kaç Olmalı?

Konut kredisi kullanma talebinde bulunan müşterilerinin kredi puanı, bankalar için en önemli kredi kullandırma unsurlarından biridir. Müşterinin kredi puanı, kullandığı bankacılık ürünlerinden (kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı) doğan borçlarını ödeme performansına göre belirlenir.

Müşteri bankacılık ürünlerine düzenli olarak ödeme sağladığı takdirde kredi puanı yüksek olur. Kredi puanı yüksek olan müşteri, düzenli geliri elverdiği ölçüde (Aylık kredi taksitinin müşterinin maaşının %60-%80 aralığını geçmemesi gerekir. Bankalara göre değişiklik gösterebilir) konut kredisi kullanabilir.

Müşterinin kredi puanının sınırda ya da düşük olduğu durumlarda (1000 ve aşağısındaki puanlar banka için risk teşkil edebilir) banka müşterisinden kefil (kefilin kredi puanı yüksek olmalı, aşırı borçlanması olmamalı, maaşı aylık kredi taksitinden yüksek olmalı) talep edebilir. Konut kredisi kullanımında bankanın, müşterisinin konut kredisi talebini olumlu olarak değerlendirebilmesi için müşterinin kredi puanının 1000 ve üzerinde (bankalara göre değişiklik gösterebilir) olması gerekir.

Düzenli Gelir Ne Anlama Gelir?

Düzenli gelir konut kredisi kullanma talebinde bulunan müşterinin aylık taksitleri ödemesini sağlayacak maaş ya da başka kaynaktan (gayrimenkul kirası, arsa kirası, dükkan kirası; taksi, dolmuş, otobüs kirası gibi ulaşım araçlarının kiralanması sonucu elde edilen gelir) düzenli olarak sağladığı gelirleridir.

Müşteri, bankanın talep etmesi halinde düzenli gelirini belgelemek zorundadır. Bunun için maaş bordrosu, SGK dökümü, kira sözleşmesi gibi bir çok belgenin geçerliliği vardır. Ayrıca konut kredisinde düzenli gelirin aylık taksit tutarından yüksek olması (bankalar, hesaplanan aylık kredi taksitlerinin müşterinin maaşının %60-%80 aralığındaki bir tutara denk gelmesini isterler) gereklidir.

Tüm bu şartları sağlayan herkes, konut kredisi kullanabilmektedir. Güncel konut kredisi kampanyaları için internet sitemizde yer alan konut kredisi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.