Hayatın çeşitli aşamalarında, bazı işlerin hemen yapılması gerekmektedir. Ancak yapılacak iş için nakit paranız yoksa bankalardan ihtiyaç kredisi alabilirsiniz. Uygun kredileri bulabilmek için geniş bir araştırma içeresine girebilir ve birkaç gününüzü bu işe ayırabilirsiniz. Uygun krediyi bulabilmek, banka faiz oranlarının karşılaştırmak ve ihtiyaç kredisi hesaplamak için hangi kredi üzerinden işlem yapabilirsiniz. Burada yapacağınız işlemler, bankalar arasında dolaşmanıza ve birkaç gün zaman ayırmanıza gerek bırakmayacaktır. Hesaplama aracını kullanarak, tüm hesaplamalarınızı tüm bankaların faiz oranlarını kullanarak, birkaç dakikada yapabileceksiniz.
İhtiyaç Kredisi Çeşitleri
İhtiyaç kredileri, alınmak istenen kredinin miktarına göre ipotekli ve ipoteksiz olarak iki türde sunulmaktadır. Bankalar tarafından verilen ve en fazla başvuru yapılan kredi türleri ipoteksiz ihtiyaç kredileridir.
İhtiyaç kredisi çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Düğün kredisi
- Eşya kredisi
- Sağlık kredisi
- Eğitim kredisi
- Bayram kredisi
- Tatil kredisi
- Borç transfer kredisi
İhtiyaç kredileri için bankalar tarafından verilen vade süresi 60 ayı geçmemektedir. Bankaların vermiş olduğu ihtiyaç kredilerinde üst limit ise 50.000 TL olarak belirlenmiş, bu oran üzerinde ihtiyaç kredisi verilmemektedir.
İhtiyaç Kredisi Hesaplamaları
Bankalarını, farklı faiz oranları ile sundukları ihtiyaç kredileri hesaplamaları yapılırken, kredi tutarına, dosya masrafı kalemi de eklenmektedir. Bankalar arası rekabet olduğu için birçok banka dosya masrafını sıfır olarak hesaplamakta ve müşterilerine daha uygun krediler vermeye çalışmaktadır. Dosya masrafı alıp almamak tamamen bankaların kendi inisiyatifindedir. Hangi kredi üzerinde, ihtiyaç kredi türlerini ve istenilen kredi için hesaplama sonuçları görülebilmektedir. Tüm bankalar, faiz oranlarını güncel tuttuğu için hesaplama işlemlerini doğru olarak yapabiliyorsunuz.
Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?
Bankaların düzenlemiş oldukları ihtiyaç kredileri kampanyalarından, belirlenen şartlara uyan herkes faydalanabilmektedir. Bankaların belirlemiş olduğu şartlar arasında, başvurucu kişinin 18 yaşını doldurmuş olması, düzenli gelirinin olması istenmektedir. Kişiler düzenli gelirlerinin olduğunu, maaş bordrolarını, çalışma kayıtlarını gösteren SGK dokümanlarını ya da iş yeri vergi levha ve bilanço tablolarını göstermek zorundadır. İhtiyaç kredileri için bankaların istemiş oldukları belgeler farklı olabilecektir. Şartları taşıyanlar ve istenilen belgeleri hazırlayanlar, istedikleri zaman online olarak ön başvurularını yapabileceklerdir.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı
Bankalar, müşterilerinin taleplerine göre ihtiyaç kredisi hesaplamalarını yaparken, dosya masrafını da hesaplama içerisine eklerler. Başvurucu aldığı krediyi öderken, belirlenen dosya masrafını da bankaya öder. Dosya masrafı, bankaların ihtiyaç kredisi verirken yaptıkları işlemler için aldıkları ücretler toplamıdır. Dosya masrafı orana, talep edilen kredi miktarına göre belirlenir. Talep edilen kredi miktarının binde 5 oranı dosya masrafı olarak hesaplanır. Hangi kredi hesaplama araçları ile yapılan hesaplamalara dosya masrafı, kredi oranı üzerinden otomatik hesaplanarak eklenmektedir.
İhtiyaç Kredisi Ret Edilir Mi?
İnsanlar, nakit sıkışıklığı yaşadıklarında, ihtiyaç kredisi kullanarak işlerini yürütmeyi düşünürler. Bankalara yapılacak olan ihtiyaç kredisi başvuruları yapılan değerlendirmeler sonrasında ret edilebilmektedir. Ret edilme nedenleri arasında, istenilen belgelerin eksik sunulması ya da kişisel kredi notunun düşük olması yer alabilmektedir. Kişi geçmişe dönük banka işlemlerinde, gecikmeli ödemeler yaptıysa ve gecikme faizi ödemişse, kredi notunu düşük olacaktır. Talep edilen kredi miktarına göre kişi riskli grup içerisinde görülebilir ve kredi talebi ret edilebilir.
Faiz Oranları
Hangi kredi üzerinden banka faiz oranları karşılaştırılarak, ihtiyaç kredisi türü belirlenebilmektedir. İhtiyaç kredileri için belirlenen faiz oranları Merkez Bankası denetiminde belirlenmektedir. Bankalar, faiz oranları aralıklarına ve kendi oranlarını belirlerler. Müşterilerinin daha uygun krediler kullanabilmesi için faiz oranlarını düşük tutarken, dosya masrafı ücretini hiç almayabilmektedirler.