Kredi Faiz Oranlarındaki Düşüş Hızla Devam Ediyor!

Kredi Faiz Oranlarındaki Düşüş Hızla Devam Ediyor!

Kredi Faiz Oranlarındaki Düşüş Hızla Devam Ediyor

Bankaların kredi faiz oranlarındaki düşüş hızla devam ediyor. Kamu bankaları konut kredisi faizlerinin peşinden taşıt kredisinde devasa bir faiz indirimi uyguladı. Bankaların kredi faiz oranlarında son durum ne oldu?

Merkez Bankası’nın siyaset faiz indirimlerinin peşinden bankaların kredi faiz oranlarıda hızla düşmeye başladı. Taşıt kredisi, konut kredisi, gereksinim kredisi ve ticari kredilerde faiz oranları sert şekilde düşüş gösterdi.

Ağustos ayında süregelen kredi faiz oranları ertelenen talebi canlandırdı ve konut kredisi kullanımında talep patlaması yaşandı. kamu bankalarının ağustos başlangıcında konut kredisi faiz oranlarını %0.99’a indirmesi ile haftalık işlem üstün derecesi egale edildi. Ağustos ayında ipotekli konut kredisi kullanımı %168 artış gösterdi.

Konut kredisinin peşinden kamu bankaları bu sefer de taşıt kredisi faiz oranlarında devasa bir indirim uyguladı. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank binek araçlar için 50.000 ile 120.000 TL içinde 28-36 ay vadeler için, ticari araçlarda da 72.000 TL ile 120.000 TL içinde 30 ile 60 ay vade aralığında %0.49’dan süregelen faiz oranları ile taşıt kredisi kullandırıyor. Kredi faizi azami olarak %0.69’a çıkıyor.

Taşıt kredisi kapsamında vasıta değerinin en fazla %70’ine kadar kredi kullanılabiliyor. Bu durumda 100.000 TL’lik bir taşıt için 30.000 TL peşinat verdikten sonrasında kalan 70.000 TL’nin 36 ay vadede aylık ödemeler ortalama 2.100 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi ise 76.500 TL’ ye geliyor.

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarında uyguladığı kampanya sonrasında konutta talep patlaması yaşanmıştı. Şimdi ise taşıt kredisi faizlerinde gerçekleşen indirim sonrası 2019 başından beri düşüş gösteren taşıt satışlarında canlılık yaratması planlanıyor.

Bankaların konut kredisi faiz oranları averajı 27 Eylül itibariyle %1.55 seviyesinde yer ediniyor. Kampanyalı en uygun konut kredisi faiz oranı ise aylık %0.99, senelik %12.8 maliyet oranına haiz. Son haftalarda faiz indirimleri hızlanan hususi bankalarda ise en uygun konut kredisi faiz oranı %1.11 düzeyinde yer ediniyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında en uygun aylık taksitler 15 yıl vade için ortalama 1.200 TL’ ye denk geliyor. Kredinin vade sonunda harcamalar hariç toplam geri ödemesi ise 214.600 TL oluyor.

Kamu bankalarının kredi faiz indirimleri sonrasında konut sektöründen de taşıt sektöründen de hususi bankalarında faiz indirimlerine destek vermesi planlanıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.