Kredi Borcunun Erken Kapatılması Halinde Ne Kadar İndirim Uygulanır?

Tüketiciler, borçlanmış olduğu bankalara kredi borcunu öngörülen tarihten daha öncesinde ödeyip kapatabilir. Bu gibi bir durum karşısında aslında kredi kullandıran bankanın kredi indirimi gibi bir durumu söz konusu değildir. Ancak yasa gereğince bankalar tüketicilere komisyon ve faiz indirimi yapabilir.

Bu durumda bankalar tüketicilerin borcunun tamamını erkenden kapatması halinde faiz ve komisyon indirimi uygulamakla yükümlüdür. Konu ile alakalı olarak Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul ve Esasları hakkında getirilen yönetmelikte ayrıntılı bir şekilde hüküm ve bilgiler belirtilir.

Kredi Borcunun Erken Ödenmesi Durumunda Ne Kadar Faiz İndirimi Alınır?

Tüketicini borcunu vadesinden önce kapatması durumunda bankalar faiz indirimi yapmak zorundadır. Bunun nedeni ise ilgili yönetmelikte bahsedilen kredi borcunun önceden kapatılabileceğidir. Yine ilgili yönetmeliğin bir başka maddesinde, önceden kapatılan kredi borcunda nelerin tahsil edileceği açık bir şekilde ifade ediliyor. Buna göre iki taksit tarihi arasında gerçekleştirilen erken ödemelerde; erkenden borç kapatma işleminin gerçekleştirildiği tarih ile ödeme planı içerisinde yer alan son ödenmiş taksit tarihi arasında o güne dek ödenmemiş kurumsal yükümlülükler ile mevcut olduğunda faizler tahsil edilir. Bunun ile beraber ana paraya işlenen faiz miktarı ve son ödemesi gerçekleştirilen taksit tarihi ile kalan borç miktarının içinden ana paranın tahsilatı gerçekleştirilir.

Kredi Borcunun Erken Kapatılması Halinde Ne Kadar İndirim Uygulanır?

Kredi başvurusunda bulunup kredi kullanan tüketiciler, mevcut kredi borcunu mali durumuna göre bir anda kapatabilirler. Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği gereğince yüzde 1,28 faiz oranı ve 12 vade ile kredi kullanan bir tüketici için uygulanacak olan kredi indirimi hesaplanarak belirlenebilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.