Konut Kredisi Faizindeki İndirimler Sektörü Yeniden Canlandırdı!

Konut Kredisi Faizindeki İndirimler Sektörü Yeniden Canlandırdı!

Konut Kredisi Faizindeki İndirimler Sektörü Yeniden Canlandırdı

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile konut sektörü tekrardan canlandı. Konut satışları hızla yükselirken Eylül ayında inşaat sektörüne itimat %8 oranında arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Temmuz ve Eylül para politikası toplantılarında toplamda 750 baz puan indirim yaparak haftalık repo faizlerini %16.5’e düşürmesi ile bankaların kredi faiz oranlarında zelzele yaşandı. Maliyetleri düşen bankalar hızla konut kredisi faiz oranlarının düşürme yarışına girdi.

Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı Temmuz ayı başlangıcında %2.05 seviyesinde yer alırken indirimler sonrası 50 baz puan gerileyerek %1.55’e kadar geriledi. Ağustos ayı itibariyle Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank ortak kampanyaları kapsamında konut kredisi faiz oranlarını %0.99 olarak uygulamaya başladı. Faiz indiriminin arkasından Ağustos ayında konut kredisinde haftalık işlem üstün derecesi egale edildi. Hususi Bankalarında faiz indirimlerinin arkasından konut kredisi kullanımı hızla artmaya devam ediyor.

Konut kredisine talebin artması ile 2018 sonu ve 2019 başlangıcında dip seviyelere ulaşan kredili konut satışları da hızla artış gösterdi. 2018 Ağustos ayında toplam konut satışları 110.000’i aşarken kredili konut alımları %168 arttı. Toplam satışlar içinde kredili konut satışlarının oranı %30’u aştı.

Satışlarla en kötüyü geride bırakan konut sektörü Ağustos ayında 2019’un en yüksek konut satış verisine ulaştı. Konut satışlarında yaşanmış olan artış ve konut kredisi faizlerindeki düşüş sonrasında İnşaat sektörüne olan güvende tekrardan terfi etti. Eylül ayında Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü itimat endeksi bundan önceki ayda 55,5 iken, Eylül ayında %8,3 oranında artarak 60,1 oldu.

İnşaat sektöründe bundan önceki aya bakılırsa; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %6,6 ve %9,4 artarak 44,4 ve 75,9 değerlerini aldı.

Konut sektörü temsilcileri canlanan piyasaya karşın stoktaki konutlar için satış fiyatlarında artış yaşanmadığını belirterek konut alımı için büyük bir avantaj süreci yaşandığını belirtiyor.

Mağduriyet yaşamak istemeyen tüketicilerin elini acele tutmasını isteyen konut sektörü uzmanları son bir yılda inşaa edilen konutların artan inşaat maliyetleri karşısında oldukca daha yüksek fiyatlı olduğu belirtiyor.

Belediyeler tarafınca verilen yapı ruhsatlarının 2019 yılının ilk altı ayında bundan önceki yıla bakılırsa bina sayısı %60, yüzölçümü %60,1, kıymeti %50, daire sayısı %66,3 azaldı. Yeni konut başlangıçları azalıp maliyetleri artarken düşük faiz oranları karşısında şu an konut alımı yapmak beklemekten daha karlı olabilir.

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ile 200.000 TL tutarada konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede en uygun aylık taksit tutarları 2.850 TL oluyor. Vade sonunda kredinin harcamalar hariç toplam geri ödemesi de 342.600 TL’ ye karşılık geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.