2017 yılı önceki yıllar ile kıyaslandığında kurak bir yıl oldu. Önemli barajlardaki su kayıpları dikkate alındığında yüzde 26,5’lik düşüş olduğu ifade edildi.
Türkiye son yılların en kurak dönemlerinden birini 2017 yılında geçirdi. Yaşanan kuraklık nedeni ile ülkemizin önemli barajlarından olan Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarında yapılan incelemelerde doluluk oranlarında yüzde 26,5’lik düşüş yaşandı. Su ile elektrik üretiminde kısıtlamaya gidilerek doğalgaz kullanımı arttırılacak.
Suyun Elektrikte Payı Azaltılıyor
Uzmanlar doğalgaz ile elektrik üretimi nedeni ile 2018 yılında yeni zamların kapıda olduğunu ifade ediyor. Zira su az olduğu için su yerine doğalgaz ile elektrik üretiliyor ve bu nedenle hem doğalgaz hem de elektrik faturalarına yeni zamların yansıyacağı tahmin ediliyor. Barajların doluluk oranları ile ilgili elde edilen verilere göre ise 2016 yılında barajlara 63.7 milyar metreküp su doldu. Fakat 2017 yılındaki yüzde 26,5’lik gerileme ile 46,6 metreküp su dolduğu ifade edildi. Yaşanan gerileme nedeni ile devletin planladığı elektrik üretim oranlarında istenilen seviyeye ulaşılamadı. Geçtiğimiz yıl kuraklıklar nedeni ile elektrik üretiminde kullanılan su oranı yüzde 24,8’den yüzde 19,8’e indirildi.
Doğalgaz 16 Kuruş Daha Fazla
Yeni yıl ile beraber de elektrik üretimi için suyun katkısı azaltılarak devam ediyor. Kuraklık yaşanmasına rağmen 2017 yılının Aralık ve Kasım aylarında faturalara düşüş yansıtılması için sudan elektrik üretim oranının arttırıldığı iddia ediliyor. Su elektrik üretimi yapıldığında birim maliyeti 4 kuruş olarak ifade edilirken doğalgaz ile üretim yapıldığında ise bu maliyetin 20-21 kuruş civarında olduğu belirtiliyor. Bu oranlar baz alındığında doğalgaz ile üretimde birim maliyet 5 kat daha fazla olduğu için vatandaşın ekonomisini yeni zamlar bekliyor.