Pek çok bölge içerisinde kiralık evlerin bulunması neredeyse imkansız hale gelirken kiralık daire fiyatlarında artan yükseliş insanları mutsuz etmeye başladı.
Kiralık evlerin giderek azalması sonucunda cep yakan fiyatlara rağmen kiralık daire fiyatlarında da yükseliş her geçen gün artamaya devam ederken mağduriyet altında olan kiracılar için neden yükseliş yaşandığı araştırılmaya karar verildi. Bu süreçte artışların ne kadar ve nereye kadar olacağı akıllarda kritik seviyelerde sorular oluşturdu.
Kiralık Daire Fiyatlarında Yükselişe Rağmen Kiralık Ev Kıtlığı Başladı!
2018 yılında yaşanan kurda oynama sonucu yaşanan ekonomik dalgalanmalara bağlı kredi faizleri de rekor seviyelere ulaştı. Ekonomik alanda yaşanan büyük kritik nokta olan konut sektörü de olumsuz etkilenerek, pek çok toplu konut markasına yeni projeler için rafa kaldırma işlemi ve satamayacağı endişesi ile yeni konut üretimini durdurma uygulandı.
Türkiye içerisinde yıllık konut ihtiyacı ortalama 700-800 bin adet olarak tahmini belirlenmişken Türkiye’de kur şoku sonrasında 2019 ve 2020 yılları arasında alınan inşaat izni ve yapı ruhsatı rakamları incelemeye alındı. Bu rakamın sadece yarısı kadar konut üretimi yapıldığı görülürken konut üretiminde keskin bir düşüş yaşandığı görülüyor.
Yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olamayan ve olmaya korkan kişiler de kiraya yönelim gösterdiğinde kiralık evlere olan talep giderek artış gösterdi. Yine kentsel dönüşüm projeleri içerisinde de kiralık ev fiyatlarını arttıran bir diğer önemli faktör arasında gösterildi.
Asıl Zam Üniversiteler Açılınca Gelecek!
Emlak uzmanları tarafından 2 senelik uzaktan eğitim dönemi içerisinde üniversite öğrencilerinin evleri boşaltmasıyla, bu sene okullarda yüz yüze eğitime geçilmesine yönelik öğrencilerin geri dönüşüyle beraber kiralık evlere olan talepte rekor artışla üniversite olan şehirlerde büyük krize neden olabileceğini belirterek kritik uyarılarda bulundular.