Her türlü banka faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ya da zarara katılma prensipleri ile çalışan bankalardır. Bu bankalar müşterilerinden aldığı yatırım paylarını ticari ve sanayi yatırımlarında değerlendirir, bunun sonucunda oluşan kar ve zararı müşterileri ile paylaşır. Yapılan bu işlemlerin hepsi faizsiz finans prensipleri ile yapılır.
Katılım Bankalarının Özellikleri ve Çalışma Prensipleri
Katılım Bankalarının çalışma alanları ve özellikleri diğer bankalara göre farklıdır. Katılım bankalarının en büyük özelliklerinden birisi faiz ile ilgili hassas düşüncelere sahip kişilerin de yatırım yapabilmesini sağlamalarıdır. Bu bankalarda nakit kredi sistemi yoktur. Belgeli ve kayıt altındaki işlemlerin finanse edilmesi söz konusudur. Katılım bankalarından kredi talep eden kişiye direk olarak anapara verilmez.
Müşterinin ihtiyaç duyduğu mal, eşya banka tarafından satıcıdan alınır ve müşteriye kiralanır ya da vadeli olarak satılır. Katılımcıların yatırımları TL, USD ve EURO cinsinden toplanır. Katılım bankaları tarafından müşterilerine belirli bir gelir taahhüdünde bulunulmaz. Katılım bankaları ne kadar faizsiz bir kazanç sistemine dayalı olarak çalışsa da, diğer banlar gibi gelir etme amaçları vardır. Bu gelir elde edilen para ile değil; yatırım ile alınan bir malın alım satımı ile gerçekleşir.
Katılım Bankalarının Sunduğu Diğer Hizmetler
Katılım bankaları faizsiz kazanç sağladıkları için her ne kadar diğer bankalardan farklı olarak algılansa da diğer bankalar gibi standart hizmetleri de bulunur. Bu bankalar da diğer bankalar gibi çalışmakla beraber sadece faiz ve yatırım bakımından diğerlerinden farklılıklar gösterir.
Her bankadan yapılan ATM hizmeti, telefon ve internet bankacılığı, döviz alım-satım işlemleri, Kredi kartı hizmetleri, elektrik-doğalgaz-su-telefon benzeri faturaların ödenmesi, yurt içi-yut dışı para transferleri, çek senet tahsili gibi günlük işlemleri katılım bankaları aracılığı ile de yapılır.