Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ülkemizin ithalat değerlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamu ithalatı değerlerine özellikle vurgu yaparken istatistiki verileri de kamuoyuna sundu.
Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının ithalat oranlarının 2015 yılında 16,4 milyar dolar olarak açıklandı. Bu oranlar ülke ithalatının yüzde 7,9’unu oluşturdu. 2016 yılında ise bu oran 11 milyar dolar seviyelerine düşerken toplam ithalatın yüzde 5,5 oranında yapıldığı aktarıldı. 2017 yılındaki ihtahalat değerlerini de açıklayan Bakan Zeybekçi 11.5 milyar dolarlık ihracatın yüzde 5,4’ünden oluştuğunu ifade etti.
Yerli Üretim Mallara Yönelinelecek
Alınan yeni kararlar doğrultusunda ithalat yapmak isteyen kamu kurumları artık izin almak zorunda. Kamu kurumlarındaki ithalat oranlarının azaltılması için yeni yılda çalışmalar yapılacak. Yurtdışından alınan ürünlerin yerli alternatifleri bulunarak bunlara yönelinelecek. Kamu İktisadi Kuruluşları’nın da ithalatlarda izin alması gerekirken Gümrük Kanunu çerçevesinde muafiyeti bulunanların izin alması gerekmiyor. Yeni çıkarılacak olan Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ilk etapta sadece doğrudan ithal edilecek ürünler için geçerli. Fakat ilerleyen dönemlerde dolaylı olarak yapılacak ithal ürünlerin alımına da engelleme getirilmesi hedefleniyor. Böylelikle kamuda yerli ürünlerin kullanımı teşvik edilmiş olacak.
Ürün Sayısı Artabilir
Kamu kurumlarının ithalatına yönelik KHK, 1 Mart 2018 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecek. Bir geçiş dönemi olarak değerlendirilen izne tabi ithalatın ardından kamuda yerli ürün kullanımının teşviki ile ülke çapında da yerli ürün kullanımının arttırılması hedefleniyor. Kamunun yerli üretim talebini karşılamak adına ekonomide de gelişmeler bekleniyor. Üreticilerin toplu alımlar yapılması halinde yerli üretim ürünlerin sayısında da artış yaşanacak. Hem kamu hem ekonominin kazanacağı sistemde ürün kalitesinin artacağına şüphe yok.