İstanbul’da Elektrik Evsel Atıklardan Üretilecek!

Hızlı bir şekilde nüfus artışına giden İstanbul'da elektrik üretimi için yeni bir yöntem geliştiriliyor. Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi inşaatı için sözleşme imzalama töreni gerçekleştirildi.

Hızlı bir şekilde nüfus artışına giden İstanbul’da elektrik üretimi için yeni bir yöntem geliştiriliyor. Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi inşaatı için sözleşme imzalama töreni gerçekleştirildi.

Mega şehir ünvanına sahip olan İstanbul, hızlı büyümesi ve artan enerji ihtiyacı sebebiyle alternatif enerji kaynaklarına yönelimi artırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılım sağladığı tören ile birlikte Eyüp’e inşa edilecek olan Eyüp – Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin inşaatı için sözleşmeler imzalandı.

Alternatif enerji seçeneklerinin büyük önem kazandığı günümüzde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni teknolojik alt yapı sayesinde enerji üretim kaynaklarını artırmayı hedefliyor. Konu hakkında imza töreni sonrasında açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Topbaş, seçenekleri değerlendirdiklerini ifade etti.

İmzalar Atıldı

Hem çevre için, hem de enerji üretimi için önemli bir adım olan yeni enerji üretim tesisi için Hitachi Zosen İnova Şirketi’nin CEO’su Franz Josef Mengende, Makyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve İBB Genel Sekreter Yardımcılarının katılığı tören ile inşaat imzaları atıldı.

İstanbul için yeni bir elektrik kaynağı olacak olan Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, açılışı itibariyle 1 milyon 500 bin kişinin elektrik ihtiyacına çözüm olacak. Aynı zamanda tesis sayesinde çöp yığınlarından kurtulunacağını ifade eden İBB Başkanı Topbaş, dünya genelinde ilkleri kullanan bir belediye olduklarını, Türkiye’ye ve Dünya’ya model olduklarını ifade etti.

İstanbul’un genelinde günlük 17 bin 500 tonluk bir çöp toplandığını ifade eden Topbaş, çöplerin hem toplanmasının, hem de imha edilmesinin önemli aşamalar içerdiğini, çöp suyunun hem toprağı, hem de çevreyi önemli ölçüde kirlettiğini aktardı. Toplama aşamasında bir düzene girildiğini aktaran Topbaş, devam eden süreçte ayrıştırma ve çöpten elektrik üretimi tesisi kurulduğunu belirtti. Günlük toplanılan çöp miktarının önemli ölçüde arttığını aktaran Topbaş, devam eden süreçlerde çöp depolamanın ve imhasının önemli bir sorun olacağını, bu yüzden hızlı davranarak ileri teknolojiye sahip bir tesis inşa edilmesi için adım atılacağını aktardı.

Günlük 3.000 Ton Çöp Kullanılacak!

Eyüp – Kemerburgaz mevkiine inşa edilecek olan elektrik üretim tesisi, günlük 3 bin tonluk kapasite ile hizmet verecek. Evsel atık yakma ve enerji üretim tesisi Türkiye’de bir ilk olurken, projenin toplam maliyeti de 2 milyar 638 milyon 244 bin Türk Lirası’na tekabül ediyor.

Tesisin günlük 3 bin Ton kapasite ile hizmet vermesi hedefleniyor. Bu kapasite ile birlikte saatte 77 mWh’lık güçte elektrik enerji üretimi gerçekleştirilmesinin planlanırken, Türkiye’nin enerji açığının giderilmesi adına önemli bir adım atıldığı belirtildi. Tesisin açılması ile birlikte yaklaşık 1.500.000 kişilik nüfusun elektrik ihtiyacının karşılanacağı, aynı zamanda İstanbul’un mevcut atıklarının yüzde 15’lik kısmının da bu sayede imha edilmiş olacağı aktarıldı. Bu imha sayesinde yıllık 1 milyon ton kapasitede karbondioksit salınımı engellenirken; sera gazı emisyonu ve sera etkisi oluşturan fosil kaynaklı yakıtların da kullanımında azaltmaya gidilecek.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.