Yeni yılda getirilecek düzenlemelere işçi ve işveren arasında yaşanan sorunlar ile ilgili düzenlemeler de eklendi. Artık işçi ve işveren doğrudan mahkemeye gidemeyecek önce bir arabulucuya başvuracak.
Yargıdaki iş yükünü azaltmak ve küçük çaplı problemlerin yargıya taşınmasını önlemek için arabulucu sistemi getirildi. Ekim ayında alınan karar doğrultusunda yeni düzenlemenin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Arabulucunun yetersiz kalması durumunda mahkemeye başvuru yapılabilecek.
Arabulucu Olmazsa Dava Reddedilecek
Alınan karar ile artık tazminat ve işe iade gibi konular ile arabulucular ilgilenecek. Ara bulucunun çözemediği konular için bir rapor hazırlanması talep ediliyor. Şikayetçi olmak isteyen işveren veya işçi sorunun çözülmediğine ve konunun arabulucu ile görüşüldüğüne dair raporlar ile beraber dava açabilecek. Arabulucu olmadan veya istenen belgeler alınmadan yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Mahkeme arabulucuya danışılmadan yapılan başvurular reddedilerek 1 hafta içerisinde davacıya red bilgilendirmesi yapılacak. Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na isteyen arabulucular çalışma yapabilecekleri bölgeleri bildirecekler. Başkanlıkta oluşturacağı listeleri adli yargı birimlerine iletecek. Arabulucuya başvuru yapmak için işyerinde arabuluculuk komisyonu varsa buraya yoksa bölgedeki arabulucuk birimine gidilecek. Arabuluculuk komisyonunun ikisinde de olmaması halinde ise yetkili yazı işleri müdürlükleri başvuruları kabul edecek.
En Fazla 1 Ay Sürecek
İş kazası meslek hastalıkları ve rücu gibi davalar arabuluculuk komisyonuna verilmedi. Arabulucuya yapılan başvuru için 3 haftalık bir süre tanınırken en fazla 1 ay kadar sürme hakkı verildi. Arabulucu eğer ki davacılar ile görüşme sağlayamazsa başvuruyu iptal etme hakkına sahip. İptal halinde ise bir tutanak hazırlanarak arabuluculuk komisyonuna iletilecek. İşten atılan işçinin ise 1 ay içerisinde arabulucuya başvurması gerekiyor.