Irak’tan Türkiye’ye Tonlarca Altın Geleceği Konuşuluyor!

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Irak’ta işlenmeyi bekleyen tonlarca ağırlıktaki altın, iki hafta içerisinde sorun çözüldüğünde işlenmek üzere Türkiye’ye getirilecek.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı (JTR) Ayhan Güner bir takım açıklamalarda bulundu. Güner açıklamalarında, işlenilmek üzere Irak’ta beklemekte olan onlarca ton ağırlığında altın bulunduğunu, Erbil hükümeti tarafında daha öncesinde kullanılan sistemin Bağdat hükümeti tarafından da kurulması ve kullanılması halinde, orada biriken altınların Türkiye’ye getirilerek işleneceğini ifade etti. İşlenen altınların ise Irak’a ihracat yapılacağını belirten Güner, bu problemin iki hafta içerisinde çözülmesi halinde yaklaşık olarak 40 – 50 ton civarında birikmiş olan altının Türkiye’ye giriş yapacağı ve ihracatta normalin dışında bir yükseliş yaşanacağına dikkat çekti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, sektörde 2017 yılının il 10 ayında, 2016 yılına kıyasla yüzde 50 civarında artış yaşandığı, şuanda Irak’ta yaşanan sorunlar olmasaydı bu yılın artışının yaklaşık olarak yüzde 70 civarında gerçekleşeceğini ifade etti.

Sayı Daha da Artacak

Ayhan Güner açıklamalarında, bütün Ortadoğu Ülkeleri’nden müşterileri Türkiye’ye çekmek istediklerini ifade ederek, Dubai’de yüzde 5 vergi uygulandığını, buna artı 5 de KDV uygulanacağını ve bu durumun ise Dubaili firmaların Türkiye’ye yönelmesine neden olduğunu anlattı. Böylelikle merkezi Türkiye olarak kabul edeceklerine dikkat çeken Güner, içerisinde bulunduğumuz zaman diliminde 150 şirketin Türkiye’ye geldiğini ve bu sayıda saha da artış beklediklerini dile getirdi.

Türkiye’de Yüzde 40 – 50 Komisyon Alan Sistemin Düzeltilmesi Gerekli

Ayrıca açıklamalarında, turistler tarafından en çok harcama yapılan sektörün mücevher sektörü olduğunu söyleyen Güner, Turizm beldelerine yaklaşık olarak 3 bin ile 4 bin arasında değişen mücevher dükkanının kepenk çektiğini, dolayısıyla turistlerin harcamalarında da düşüş yaşandığını ifade etti. 10 sene öncesinde yurt dışına satılan mücevherler için bir o döneme bir de şimdiki döneme kredi kartlarından bakılması gerektiğine dikkat çeken Güner, bu sistemi yeni baştan düzeltmeleri gerektiğini, bunun içinde Türkiye’deki komisyon sistemine el atılması gerektiğini açıklamalarına ekledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.