Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörü tüketicilerine ‘yerli malı’ kullanmak konusunda çağrıda bulundu.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörünün özellikle tesisat malzemesi alanında yerli ürünlerin tercih edilmesi konusunda tüketicilere çağrıda bulundu. Baran, yazılı olarak gerçekleştirdiği açıklamada ekonomik faaliyetler için önemli bir yere sahip olan inşaat sektörünün değişen yaşam tarzları ve gelişen ihtiyaçlar ile orantılı olarak bir dönüşüm yaşadığını ifade etti. Yaşanan bu değişim ile birlikte akıllı bina sistemleri, çevreci yapılar, modern yaşam alanları ve sosyal merkezlerin çeşitlilik kazandığını ve vazgeçilmezler arasında yer almaya başladığını ifade eden Baran, yaşanan bu değişimin aynı zamanda ithal ürünlere kayma konusunda bir eğitilimi ortaya çıkardığını belirtti.
‘Yerli Üretim Varken İthalat Yapmak Üreticiye Haksızlık’
ATO Başkanı Baran, lüks konut sınıfına giren konutlarda kullanılan tesisat malzemelerinin ve ankastre ürünlerin ithal ürünlerden tercih edildiğini belirtirken, Türkiye’de üretilen inşaat malzemelerinin ileri bir seviye yakaladığı halde ihtiyaçların ithalat ile çözüme kavuşturulmasının ülke üreticisine haksızlık olduğunu aktardı.
İnşaat malzemelerinin tüm ürünlerinin Türkiye’de üretilebildiğini ve ihracat yapılabildiğini vurgulayan ATO Başkanı Baran, bir inşaat için kullanılan ürünlerin neredeyse tamamanın Türkiye’de üretildiğinin ve ihracatının gerçekleştirildiğinin, buna rağmen ahşap kaplama, duvar kağıdı, vana ile soğutma ve ısıtma cihazları konusunda ithal ürünlerin talep gördüğünü ifade etti. Armatür ve vana konusunda 1 milyar dolarlık bir üretim kapasitesinin olduğunu ifade eden Baran, buna rağmen 600 milyon Dolarlık bir ithalat gerçekleştiğini açıkladı.
İthal edilen ürünlerin yüksek katma değere sahip ürünler olduğunun altını çizen Baran, satılan malların kilogram, metre ya da metrekare olarak daha yüksek olduğunu, ancak düşük ve orta teknoloji seviyesinde yer aldığını, ithal edilen ürünlerin ise miktarının düşük olduğunu ancak orta, yüksek ve ileri teknoloji sınıfında yer aldığını aktardı.
İnşaat Sektörü 200’den Fazla Sektöre Can Veriyor!
İnşaat sektörünün 200’den fazla sektöre can verdiğini ifade eden Baran, sektörün alt dallarında kalite maliyet optimizasyonunu sağlama konusunda ürün yelpazesi ve tüketici istatistiklerinin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Devam eden süreçte ülke genelinde yıkılıp, tekrar inşa edilecek yaklaşık 7 milyonluk bir konut kapasitesi olduğunu ifade eden Baran, bu inşaatlarda yerli malı inşaat malzemesi kullanmanın hem ülke ekonomisine önemli bir canlandırma yapacağını, hem de yeni istihdam alanlarının oluşmasının sağlanacağını ifade etti. Ar-Ge ve inovasyon ağırlıklı bir üretim programının uygulanması gerektiğini belirten Ankara Ticaret Odası Başkanı Baran, geleceğin düşünülmesi konusunda milli üretimin desteklenmesi gerektiğin, bu konuda hem bürokrasi kanalından, hem de inşaat sektöründen destek gelmesi gerektiğini aktardı.