Fitch Ratings’ten Merkez Bankası Bağımsızlığı Uyarısı!

Kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası hakkında yaptığı değerlendirme sonrasında, Türkiye’deki para politikasında bağımsızlığın azalmasının Türkiye’nin kredi notu üzerinde bir baskı yaratacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere’de gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında Bloomberg’e yaptığı konuşmada Merkez Bankası hakkında yaptığı yorumlamalar üzerinde Fitch Ratings yeni bir Türkiye raporu hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuşmasında faiz oranlarını düşürmenin enflasyonu düşürücü etki yarattığını, Merkez Bankası’nın bağımsız olduğunu, lakin yürütmenin başının sinyallerini de bir kenara koymadan adım atacağını ifade etmişti.

Bağımsızlığın Baskı Altına Girmesi Risk Yaratıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings’in yayınladığı rapora göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar değerlendirildi. 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan seçimler sonrasında keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi sonucunda Türkiye’nin kredi notu ve profilinin de bir baskı altına gireceğinin ifade edildiği açıklamada, küresel ekonomi şartları altında Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığın test edildiğini belirtti.

Fitch Ratings tarafından Türkiye hakkında yayınlanan raporda Türkiye için sadece para politikası alanında değil, tüm ekonomi politikası için seçimlerden sonra daha az bir öngörülebilir olma olasılığını artırdığı belirtilirken, para politikaları açısından bağımsızlığın azalmasının, kredi notu üzerinden büyük bir baskı yaratabileceğinin uyarısı paylaşıldı.

Hazırlanan raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kurdaki zayıflığa karşı hamle yapmak ve yanıt vermek konusunda istekli olduğu görüşünün devam ettiği de ifade edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.