Enflasyonun Beklentinin Altında Olması Doları Düşürdü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayına dair enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında beklentilinin altında çıkan enflasyon, doların düşmesi için ortam yarattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayına dair enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında beklentilinin altında çıkan enflasyon, doların düşmesi için ortam yarattı.

Nisan ayı içerisinde aylık enflasyon TÜFE‘si yüzde 1,31 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon ise 11,87 oranında gerçekleşti. TÜİK’in açıklaması öncesinde 3.53 Türk Lirası seviyesinde işlem gören Dolar ise, beklentilerin altında gelen enflasyon ile birlikte 3.53 seviyesinin altına doğru gerilemeye başladı.

TÜFE Yükseliyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere bakıldığında 2017 yılının Nisan ayı içerisinde TÜFE, Mart ayına oranla yüzde 1,31 oranında artış gösterirken, 2016 yılının Aralık ayına oranla da yüzde 5,71 oranında artış gösterdi. 2016 yılının Nisan ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 11,87 oranında artış gösteren TÜFE, son 12 aylık ortalamaya bakıldığında da yüzde 8,66 oranında artış yaşamış oldu.

Ayakkabı ve Giyim Yükseliyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere detaylı bir şekilde bakıldığında ana harcama grupları içerisinde yer alan çeşitli mal ve hizmetler yüzde 1,26 oranında artış yaşarken, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1,23, lokanta ve otel hizmetleri yüzde 0,96, ev eşyası ise yüzde 0,94 oranında yükselme yaşadı. Düşüş yaşayan tek ana harcama grubu ise yüzde 0,02 oranı ile haberleşme grubunda yaşanmış oldu.

Yıllık bazda en fazla enflasyon artışı ise yüzde 21,65 ile alkollü içeceklerde olurkan, yıllık bazdaki enflasyon yüzde 11,87 oranında gerçekleşmiş oldu.

2016 yılının Nisan ayına göre güncel oranlar kıyaslandığında ulaştırma için yüzde 17,94, gıda ve alkolsüz içecekler için yüzde 15,63, sağlık için yüzde 13,32 ve çeşitli mal ve hizmetler için yüzde 13,68 oranında artış yaşandığı ortaya çıkıyor.

En Yüksek Artış Hatay’da

Aylık bazda bakıldığında Nisan ayı içerisinde yüzde 1,98’lik enflasyon yükselmesi ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye birinci sıraya yerleşmiş oldu.

Nisan ayı içerisinde 414 madde içerisinde 60 maddenin fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmazken, 284 madde için ortalama fiyatlarda yükselme, 70 madde için de ortalama fiyatlarda düşüş gerçekleşmiş oldu.

Beklentilerin Altında Bir Yükseliş Yaşanadı

Yıllık enflasyon, 2017 yılı için Nisan ayında tepe noktasını görmesi bekleniyordu. Bu beklenti de beraberinde aylık bazda yüzde 1,3 oranında bir artışın gerçekleşebileceğine ihtimal veriyordu. Reuters tarafından 17 farklı kurumun katılması ile gerçekleştirilen ankette TÜFE’nin Nisan ayı içerisindeki değişim için yüzde 1,1 ila yüzde 1,95 ara bandında artış gerçekleşmesi bekleniyordu. Bu da Mart ayında yüzde 11,29 olan enflasyonun, Nisan ayı içerisinde yüzde 11,90’a çıkması anlamına gelmekteydi. Beklentilerin karşılanmaması, doların aşağı yönlü bir hareket kazanmasına ortam yaratmış oldu.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.