Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hayata geçirdiği yeni model çerçevesinde madenlere yapılan denetimler artırıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde toplamda 1.780 maden faaliyeti sürdüren firma kapatıldı.
Denetimler İlk Sonuçlarını Vermeye Başladı
Bakanlık’tan edinilen bilgilere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, talimat vererek, maden işletmeleri ile ilgili denetimlerin tekrardan ele alınmasını istedi. Bakan’ın talimatı ile gerçekleştirilen denetimlerin ilk sonuçları gelmeye başladı. Bu yılın ağustos ayında hayata geçirilen Risk Yönetimi Yol Haritası kapsamında yapılan denetimler sırasında maden işletmelerinde karşılaşılan güvenlik ile ilgili risklere ve eksikliklere anlayış gösterilmedi.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) çalışan ekipler bu süre içinde yaptıkları çalışmalarda toplam olarak 5.467 maden alanında denetim yaptı. Yapılan denetimlerde 258 kömür madeni ile ilgili faaliyetlerinin devam etmemesi kararı alındı. Toplamda 1.780 maden işletmesi kapatılarak faaliyetleri durduruldu.
Ruhsatsız Olan İşletmeler Kapatıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işletmelerde tehlikeli durumların olduğunu tespit ettikleri işyerlerini, ruhsat alanında devamlı nezaretçi olmayan, ÇED, mülkiyet, çalışma ruhsatları ve işyeri açma izni olmayan, gerekli belgeleri olmayan işyerleri ile ilgili üretimin ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması cezası uygulandı.
Maden Ocakları Gruplandırıldı
Maden ocakları arasında tehlike içeriklerine göre gruplandırıldı. 3 ayrı grupta kategorilendirilen maden işletmeleri mavi – sarı – kırmızı şeklinde gruplandırıldı. Bu gruplardaki işletmelere yapılan denetimler daha da sıklaştırıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan yeni modele göre sarı grupta yer alan maden işletmeleri senede 2 sefer, kırmızı grupta bulunan maden işletmeleri senede 4 kez ve mavi grupta yer alan maden işletmeleri senede 1 sefer denetleniyor.