En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranı 3 Ayda Değişti!

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranı 3 Ayda Değişti!

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranı 3 Ayda Değişti

En uygun konut kredisi faiz oranı hafta başı itibariyle ortalama 3 ay sonrasında değişti. Kamu bankaları Kasım ayının ikinci haftası itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranını sunma hususi durumunu yitirdi.

Merkez Bankası’nın Temmuz ayında Para Politikası Faizlerinde indirime gitmesinin derhal arkasından Ağustos başından itibaren geçerli olarak Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına çekti. Kamu bankaları 11 Kasıma kadar geçen ortalama 3,5 aylık süreçte bankalar arasındaki en düşük konut kredisi faiz oranlarını sundu.

Merkez Bankası’nın Ağustos ve Ekim aylarında devam eden siyaset faiz indirimleri sonrasında hususi bankalardan faiz indirimleri devam etse de kamu bankaları konut kredisi faizlerinde değişim uygulamadı. Kasım ayının ikinci haftası itibariyle ise Kuveyt Türk Bankası’nın kar oranı indirimi ile en düşük konut kredisi faiz oranı değişti.

Bankaların konut kredisi faiz oranları averajının %1.41’e gerilediği hafta başı itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı Kuveyt Türk Bankası’nın kullandırdığı %0.98 kar oranı oranına kadar geriledi. Banka ek olarak Kredili Hayat, BES ve 3 tane otomatik ödemeli satmaca kullanıldığında konut finansmanı oranlarını %0.95’e düşürüyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına nazaran en uygun konut kredisi faiz oranı olan %0.95 üstünden 250.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 3.500 TL olurken vade sonunda harcamalar dahil ödenecek toplam meblağ 420.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Faiz İndirimlerinin Satışları Arttırması Bekleniyor

Ağustos itibariyle sert düşüş sergileyen konut kredisi faizleri sonrasında kredi kullanılarak meydana getirilen konut satışları Ağustos ayında %168 artmıştı. Faiz indirimlerinin devam etmiş olduğu Eylül ayında ise kredili konut satışları %410 oranında arttı. Söz mevzusu satışların senenin son aylarında daha da artarak büyümesi umut ediliyor.

Faiz İndirimi Otomotiv Sektörüne de Can Suyu Oldu 

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın başlatmış olduğu yerli üretim otomotivlerin satılmasında taşıt kredisi faiz oranlarını %0.49’a düşüren kampanyaya Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankalarından da destek geldi. Hususi Bankaların da ciddi indirimler gösterdiği taşıt kredisi faizlerinin düşmesi ile otomotiv sektöründe de satışlar %127 arttı. Ekim ayında otomotiv ve hafifçe ticari vasıta satışları %127.5 artışla 49.075 adede çıktı.

Ticari Kredi Faizleri de Düştü 

Ticari kredi faiz oranları da sert şekilde düşmeye devam ediyor. Türk Eximbank’ın Türk lirası kredi faizlerinin arkasından döviz kredilerinde de dün itibarıyla 90 baz puana varan indirime gitti.

Ticaret Bakanı Pekcan açıklamasında “Türk Eximbank, Türk lirası kredi faizlerinin arkasından döviz kredilerinde de bugün itibarıyla 90 baz puana varan indirime gitti ve değişken faiz uygulamasının yanı sıra durağan(durgun) faiz imkanı sağlamış oldu. Yeni düzenlemeyle kısa vadeli döviz kredilerinde 60-75 baz puan (reeskont kredisi hariç), ihracatçılara kullandırılacak işletme sermayesi ve yatırım kredilerinde ise 50-90 baz puan aralığında faiz indirimi yapılmış oldu. Mesela 540 gün 3 taksitli KOBİ İhracata Hazırlık Döviz Kredisi’nde oranlar libor/euribor+3’ten, libor/euribor+2,40’a düşürüldü.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.