E – Atık’lar Cari Açığa Merhem Olacak!

ELDAY Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamaya göre elektronik atıkların düzgün bir şekilde toplanması halinde ithalat için tahsis edilen kaybın büyük bir çoğunluğu kurtarılabilecek.

Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) Genel Müdürü Muharrem Yamaç konu ile alakalı olarak basın mensuplarına bir takım açıklamalarda bulundu. Yamaç’ın açıklamalarına göre, Türkiye’de vatandaşların, bozulmuş ya da kullanılamayacak olan elektronik eşyalarını geri dönüşüme vermeyip ya hurdacılara verdiklerini ya da çöp kutusuna attıklarını ifade etti.

Açıklamalarında, ülke genelindeki evlerde yaklaşık olarak 5-6 milyon ton civarında elektronik atık olduğunu dile getiren Muharrem Yamaç, bahsi geçen bu e – atıkların çöpe gönderilerek gerek çevreye, gerekse ülke ekonomisine bir hayli zarar verdiğine dikkat çekti.

Ülke Ekonomisini Yüzde 10 Etkiliyor

Türkiye’de hurda demir – çelik ithalatı için son 10 yıla göre neredeyse 6,5 – 7 milyar dolar harcama yapıldığını söyleyen Yamaç, bahsi geçen bu rakamın ülke ekonomisini negatif yönde yüzde 10 olarak etkilemiş olduğunu, bahsi geçen bu e – atıkların düzgün bir şekilde toplanabilmesi halinde ise yüzde 10’un tamamı olmasa da büyük bir kısmının kurtarılabileceğine vurgu yaptı.

ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç basın mensuplarına yapmış olduğu bu açıklamalarında söz konusu olan bu atıkların çevreye ne denli zarar verdiğine de değindi. Aydınlatmak maksadı ile kullanılan basit bir floresanın çöpe atılması halinde, içinde bulunan civanın yaklaşık olarak 30 bin litre suyu kullanılamayacak bir hale getirebileceğini ifade eden Muharrem Yamaç, bir çay kaşığındaki civanın 1/70’inin dahi 80 bin metrekarelik gölü kirleterek, içerisinde yaşayan balıkların telef olmasına yetecek güçte olduğuna dikkat çekti. 80 bin metrekarenin ise Topkapı Sarayı’nın tüm alanına denk geldiğine de anlattı. Ayrıca 95 yılından önce imal edilen buzdolaplarında bulunan gazın egzoz gazına kıyasla 10 – 15 bin kat daha çok ısı tuttuğunu ve böylelikle sera etkisinin ortaya çıkmasına neden olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.