Döviz Kurundaki Gerileme Konut Kredilerini Nasıl Etkiledi?

Döviz Kurundaki Gerileme Konut Kredilerini Nasıl Etkiledi?

Döviz Kurundaki Gerileme Konut Kredilerini Nasıl Etkiledi?

G-20 zirvesindeki pozitif mesajlar sonrasında hafta başından itibaren döviz kuru gerileme eğiliminde devam etti. Kurda yaşanmış olan düşüş hafta içinde konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş trendini hızlandırdı.

Konut kredisi faiz oranlarındaki iniş ve çıkışlarda direkt etkili olan döviz kuru bu kere kredi faiz oranları pozitif etkiledi. 2018’in ikinci yarısından sonrasında yaşanmış olan kur yükselişi kredi faiz oranlarını hızla yükselişe niçin olmuştu. Ekim ayından sonrasında gerileyen kurla düşüş gösteren faiz oranları 31 Mart mahalli seçimleri öncesinde yeniden yükselerek düşüş yönünde seyreden faiz oranlarının ivmesini tekrardan yukarıya çıkardı.  Yaklaşık üç ay devam eden yükseliş ivmesi Haziran ayının ikinci haftasında yeniden aşağı yönlü değişti. Kurda yaşanmış olan gerilemeyle son haftalarda kredi faizlerinde yaşanmış olan düşüş bu hafta gerçekleşen gelişmelerle daha da hızlandı.

İstanbul seçimlerinden kaynaklı oluşan belirsizliklerin kur üstündeki baskısının kalkması ve G-20 zirvesinde ABD ile ilişkilere yönelik pozitif mesajların verilmesi piyasaları rahatlattı. Hafta içinde borsa 100.000 puanı aşarken ABD piyasalarının kapalı olduğu perşembe günü dolar kuru 5.60’ın altına, Euro ise 6.32’ye kadar geriledi.

Başta Amerikan Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) siyaset faizlerinde indirim sinyalleri vermesi gelişmekte olan ülke para birimleri için pozitif seyir yarattı.

Yurt içinde ise Haziran ayı Enflasyonunda yaşanmış olan düşüş ve besin enflasyonun da yaşanmış olan ciddi gerilemenin arkasından gözler TCMB’nin Temmuz ayı Para Politikası Kuruluna çevrildi. Uzmanların beklentilerine bakılırsa gelişmeler sonrasında Merkez Bankası Temmuz ayında siyaset faiz indiriminde bulunabilir.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

Gelişmelerin yarattığı pozitif havadan etkilenen konut kredisi faiz oranlarında yaşanmış olan düşüş de hızlanıyor. 5 Mayıs itibariyle konut kredisi faiz oranları averajı %2.02’ ye düştü. En düşük konut kredisi faiz oranı ise %1.54 seviyesine geriledi. Ayrıca Temmuz ayında Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faizleri de 25 puan düşerek %1.50’a geriledi.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa haftanın son işlem gününde 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapılığında 5 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri 2.550 TL, 10 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri de 1.800 TL’ ye denk geliyor. Söz mevzusu tutarda kredinin 10 yıl vade sonunda toplam geri ödemesi ortalama 219.000 TL oluyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.