Enerji tüketimlerinde israfın önüne geçilmesi, enerji tasarruflarının sağlanması, enerjide de verimliliğin maksimum seviyelere çıkarılması için Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlandı ve sunuldu.
Söz konusu plana ilişkin olarak etki süreleri 1 seneden 40 seneye kadar değişmek suretiyle 55 faaliyet belirlendi. Faaliyetler kapsamında önlemler alınması ve Türkiye’de özellikle de 5 senelik sürecinde enerji taleplerinin yüzde 14 kadar düşmesi bekleniyor.
Çok Sayıda Alana Yatırım Planları!
Türkiye’nin önümüzde 15 senelik süreci için enerji tasarrufunun sağlanması hedefleniyor. Bu tasarruf ise 30,2 milyar dolar değerinde olacak. Eğer planlanan 30,2 milyar dolarlık hedef gerçekleşirse 2,5 milyar dolarlık doğalgaz santralinin kurulmasına da gerek kalmayacağı açıklandı.
Çok sayıda alanda yatırımlar artırılacak. Çatılarda güneş santralleri, sanayiler, binalarda enerji verimliliği ya da ulaşım gibi alanlarda önemli oranlarda yatırımlar sağlanacak. Hedeflenen yatırım tutarı 10,9 milyar dolar olup, bunun olması durumunda da 23,9 milyon tonluk petrol tasarrufu sağlanmış olacak.
Binaların Enerji Verimliliği için Vatandaşlara Ekonomik Destek!
Planlar arasında bulunan önemli unsurlardan biri de binaları enerji tüketimleri. İlk aşamada binaların ne kadar enerji tükettiklerine dair verilerin tabloları hazırlanacak. Sonrasında da bu verimliliğin yükseltilmesi için ülkemizdeki herkese bilgilendirme yapılması için çalışmalar başlayacak. Bu çalışmalara ilişkin olarak da kılavuzlar hazırlanacak. Düşük enerji verimliliği performansı olarak tanımlanın C sınıfı tipindeki binaların enerji verimliliğinin A ya da B sınıfına artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda da binaların sahiplerine ya direkt olarak ya da dolaylı yollardan ekonomik destekler verilmesi planlanıyor.
Fazla Tüketim için Uyarı Yapılacak!
Yenilebilinir enerji kaynaklarının kullanımı için engellerin ise minimum seviyeye düşürülmesi planlanıyor. Bunun için de tüm idari süreçler çok daha kolay, hızlı ve pratik hale gelecek. Öncesinde 5 saat beklenen bir işlem 1 saat gibi bir sürede bitebilecek. Ancak vatandaşların gereğinden fazla enerji tüketimi ya da ısı tüketimleri yapması durumunda yasal düzenlemelerin getirilmesi planlanıyor. Yani vatandaşların elektrik, su, doğalgaz gibi tüketimlerinin takipleri yapılacak, temel istatistiklere dikkate alınacak ve fazla kullanımlarda da uyarılar yapılacak.