Ağustos İlk Haftasında Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Oldu?

Ağustos İlk Haftasında Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Oldu?

Ağustos İlk Haftasında Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Oldu? 

Hızla düşmeye devam eden konut kredisi faiz oranlarında indirimlerin Ağustos ayında artarak devam etmesi planlanıyor. Ağustos başlangıcında konut kredisi faiz oranlarında son durum nedir?

2018’in ikinci yarısından sonrasında hızla yükselerek %3’e kadar ulaşan konut kredisi faiz oranları 2019 Haziran ayı sonrasında sekiz haftadır düşüş yönünde hareket ediyor. Temmuz’da 10 ay sonrasında son 4.5 senenin en büyük düşüşünü gösteren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası faiz oranları indirimi sonrasından kredi faiz indirimleri hız kazanmıştır.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimleri ve indirim sinyalleri sonrasında Temmuz’da en iyi performansı gösteren gelişen ülke parası olan Türk Lirası bugün piyasa açılışında dolar karşısında 5.56, euro karşısında ise 6.15 ulaştı.

Merkez Bankası’nın 425 puanlık faiz indirimi sonrasında kredi maliyetleri düşen bankalar konut kredisi faiz indirimlerini arttırırken dünya genelinde merkez bankalarının gevşeme politikası gösterisi ile euro ve dolar kurunda da yaşanmış olan düşüş bankaların kredi kullandırım iştahını tekrardan arttırmaya başladı.

Dün TCMB, Enflasyon Raporu 2019-III Bilgilendirme Toplantısı’nda yıl sonu enflasyon beklentisini 14,6’dan %13,9’a çektiklerini deklare etti. Gelişmeler kredi faiz oranlarında indirim ihtimallerini güçlendirici yönde seyrediyor. Enflasyon beklentisi doğrultusunda yıl sonunda Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faizleri %1.34’e düşüyor.

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum

KrediPazari.com’un araştırmalarına nazaran 1 Ağustos itibariyle bankaların konut kredisi faiz oranları averajı %1.85 oldu. Söz mevzusu oran Temmuz başlangıcında %2.05 seviyesindeydi. Son bir ayda gerçekleşen 20 puanlık averaj faiz indiriminin Ağustos ayında gelişmeler karşısında hızlanması planlanıyor.

Güncel olarak en düşük tabela konut kredisi faiz oranı %1.47 seviyesinde Kuveyt Türk Bankası uyguluyor. Sigortalı konut kredisi kapsamında İNG %1.48 konut kredisi faiz oranı uygularken, Akbank, Vakıfbank Sarı Panjur Konut Kredisi, ICBC Yeni Evim Konut Kredisi ürünleri dahilinde %1.49 faiz oranı sunuyor.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen siyaset faiz indirimi sonrasında hususi bankaların büyük çoğunluğunun faiz indirimi yapmasına karşın faiz oranlarını güncellemeyen kamu bankalarının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasına nazaran gelecek hafta konut kredisi faizlerini düşürmesi planlanıyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama 

En uygun konut kredisi faiz oranları üstünden 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapılığında kredinin 5 yıl vadeli aylık taksitleri 3.780 TL, 10 yıl vadeli taksitleri 2.670 TL oluyor. Kredilerin harcamalar hariç toplam geri ödemeleri 5 yıl vade için 226.000 TL’ ye, 10 yıl vade için de 320.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.