Yönetim danışmanlık firması The Boston Consulting Group (BCG), 17. Küresel Varlık Raporu’nu yayınladı.
BCG’nin yayınladığı rapora göre, 2016 yılında oluşan küresel servet yüzde 5,3 oranında yükselerek 166,5 trilyon dolar değerine çıktı.
BCG Türkiye’den konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde, açıklanan raporun sonuçlara ilişkin veriler açıklandı. 2016 yılında oluşan küresel servet bir önceki seneye göre yüzde 5,3 oranında artış gösterdi. Bu artış ile 166,5 trilyon dolar değerine ulaştı. 2014 yılındaki küresel servet 151 trilyon dolar değerindeydi. Ancak bir sonraki sene yani 2015’te 158 trilyon dolar değerine kadar yükselmişti.
En Zengin Bölge Kuzey Amerika!
Kuzey Amerika istikrarını bozmayıp, en zengin bölge olmaya devam ediyor. Kuzey Amerika’nın devamında Batı Avrupa, sonrasında ise Asya-Pasifik bölge yer alıyor. Geçen sene servet artışı en fazla olan bölge Asya-Pasifik Bölgesi oldu. Asya-Pasifik bölgesindeki küresel servette toplamda yüzde 9,5 oranında yükselme meydana geldi.
Meydana gelen yükselmenin asıl nedeni olarak Asya-Pasifik bölgesinde oluşan yeni servet birikimi ile beraber ABD’deki finansal varlıkların gösterdiği faaliyetler oldu.
Tüm bölgelerde olumlu yönde yükselişler gerçekleşti. Ancak Batı Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Latin Amerika’da meydana gelen servet artışları bir önceki sene ile karşılaştırıldığında çok daha fazla oldu.
Yeni servet oluşumundaki faaliyetler mevcut varlıkların hareketlerine göre küresel olarak büyümede daha fazla aktif rol oynadı. Mevcut finansal varlıkların küresel servet artışındaki etkeni yüzde 41 oranında gerçekleşirken, yeni servetlerin ise yüzde 59 oranı ile yüzde 18 daha fazla gerçekleşti.
Küresel servet senede ortalama olarak yüzde 6 oranında yükselme meydana gelmesi öngörülüyor. Söz konusu artış ile 2021’de 223 trilyon dolar ile küresel servet oluşması bekleniyor. Gerçekleşen yükselişin ise yaklaşık olarak yarısının ise Asya-Pasifik Bölgesinde oluşması öngörülüyor.
BCG’nin yayınladığı rapora göre, Türkiye’deki milyoner olan hane sayısı 28.000’e kadar arttı. Toplamda 98 tane ülke verilerinin bulunduğu raporda, küresel çapta toplam varlığın yüzde 45’lik oranı, toplamdaki hane sayısının yüzde 1’lik oranına tekabül ediyor.
Raporda değerlendirmelerine yer verilen BCG Türkiye Genel Müdürü ve Kıdemli Yönetici Ortağı Burak Tansan, küresel servetin yüzde 5,3 oranında yükseldiğini, bu yükselme ile 166,5 trilyon dolar değerinde meydana geldiğini söyledi.