Ülkemizde muhtaç olan ve devlet tarafından korunma altına alınan vatandaş sayısında artış yaşandı. TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusundan 12 milyon 829 bin kişi bu haklardan yararlanıyor.
Sosyal sorumlulukları artan bir toplum ve devlet olarak mağdur vatandaşlara olan yardımlarımız her geçen gün giderek artıyor. Bu manada Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) elde ettiği verileri paylaştı. 2015 yılı ile yapılan kıyaslamalar sonucu sosyal koruma için yapılan harcamaların yüzde 19,5 oranında artış gösterdiği açıklandı.
En Çok Ödeme Yaşlı ve Emeklilere
Devletin bünyesinde barındırdığı yaşlı, engelli, emekli, dul ve çocuklar gibi kişilere yaptığı yardımlar sosyal koruma olarak ifade edilir. Tabi ki buna vatandaşın ve şirketlerin de yaptığı yardımlar dahildir. Sosyal koruma alan vatandaşların yüzde 40,7’si devlet tarafından destek almakta. Yüzde 27,7’sinin işverenler tarafından karşılandığı açıklanırken yüzde 26,5’ini ise koruma altında çocuk ve kadınlar gibi kişiler oluşturuyor. 2015 yılında 12 milyon 536 bin kişi yardım alırken şuanda bu sayı 12 milyon 829 bin kişiye ulaştı. Destek alanların çoğunluğunu ise yaşlı ve emekli maaşı alan bireyler oluşturuyor.
GSYH İçinde Büyük Paya Sahip
Yaşlı ve emekli maaşları için 162 milyar 140 milyon TL ödeme yapılırken bunu takip eden destek ise sağlık alanı oldu. Sağlık yardımları için 91 milyar 318 milyon TL ödeme yapılması bu alanda 2. sırada yer aldığı belirtildi. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla(GSYH) içerisindeki payı değerlendirildiğinde ise yüzde 12,6’lık bir paya sahip. Bu vatandaşlara yapılan yardımların yüzde 67,8’ini nakit olarak yapılan yardımlar oluşturuyor. Yine nakit ödemelerinin yapıldığı kesimin yüzde 72,2’si yaşlı ve emeklilerden oluşuyor. En düşük grup ise yüzde 3,5 ile işsizlik ödeneği alanları kapsıyor.