Yapılan araştırmaya göre, sosyo – ekonomik maksatlı kamu tarafından yapılan Ar – Ge harcamalarında en fazla harcama “savunma” alanında yapılıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen 2016 Yılı Araştırma – Geliştirme Faaliyetleri Araştırması’na göre, Türkiye’de gayrı safi yurt içi Ar – Ge adına yapılan harcamaları, geçtiğiniz yıl 2015 yılına kıyasla yüzde 19,5 oranında artış göstererek 24 milyar 641 milyon liraya kadar ulaştı.
Bahsi geçen Ar – Ge harcamalarında mali ve gayri mali olan kuruluşlar yüzde 54,2 civarındaki bir oran ile aslan payının sahibi oldu. Öte yandan söz konusu bu en büyük payı yüzde 36,3 oranı ile yükseköğretim ve yüzde 9,5 oranı ile de kar amacı gütmeyen şirketleri de kapsayan genel devlet harcamaları takip etti.
Ticari alanda gerçekleştirilen Ar – Ge harcamalarının en büyük paya ise yaklaşık olarak yüzde 57,2 oranı ile imalat sektörü sahip oldu. Bu alanda en çok harcama yapılan alanlar olarak da bilgisayar, optik ürün ve elektronik imalatı ile beraber motorlu taşıtlar ve diğer araçların imalatı olarak kayıtlara geçti. Bilgi ve iletişim sektöründe ise Ar – Ge çalışmalarında en fazla harcama yapılan alan olarak diğer ticari sektör dikkat çekerken, bu grupta en çok harcama programlama ve danışmanlık için yapıldı.
En Çok Harcama Savunma Alanında Yapıldı
Yapılan araştırmalarda sosyo – ekonomik maksatlı gerçekleştirilen kamu harcamaları incelendiğinde ise, yüzde 20,5 oranında bir harcama ile zirvede “savunma” alanı yer aldı. Bu kapsamda gerçekleştirilen cari harcamalar 361,2 Milyon TL, yatırım harcamaları ise 117,5 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
Sosyo – ekonomik maksatlı kamu alanının Ar – Ge harcamaları tarım sektöründe yüzde 18,4, endüstriyel üretim ve teknoloji sektöründe yüzde 12,1 ve yeryüzünün keşfi ve kullanımı sektöründe ise yüzde 18 civarında bir payın sahibi oldu. Bu kapsamda en az harcama ise eğlence, kültür, din ve kitle iletişim alanları için gerçekleştirildi.