Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsal nüfusun artması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre yazılı açıklamada bulunan Şemsi Bayraktar, 2000 yılında Türkiye nüfusunun 63,6 milyon olduğunu, bunun yüzde 35,3’ünün yani 22,5 milyonluk kısmının kırsalda yaşadığını söyledi. Ancak 2011 verileri incelendiği zaman Türkiye nüfusunun 73,6 milyona kadar çıktığını ancak kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yüzde 28,6’ya düştüğünü, bu oranın 21,1 milyona tekabül ettiğini söyledi.
Kırsalda yaşayan vatandaşların 2000 yılında yüzde 26,5’inin, 2011 yılında yüzde 19,9’luk kısmının tarım sektöründen geçimini sağladıklarını söyleyen Bayraktar, yine kırsalda yaşayanların 2000 yılında yüzde 75,1’nin ve 2011 yılında ise yüzde 69,6’sının tarımsal faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.
2050’de Sadece 3 Milyon Kişi Tarımla Uğraşacak!
FAO verilerine göre kırsal yaşayan vatandaşların tarımdan geçimlerini sağlayanların gün geçtikçe azaldığını söyleyen Bayraktar, 2050 yılında kırsal nüfusun 4,5 milyon kişiye inse dahi o kadar kişinin yalnızca 3 milyonluk kesiminin tarımsal faaliyetlerde bulunacağını söyledi.
Tarım Sektöründeki İstihdamın Büyük Çoğunluğunu Yaşlı Nüfus Oluşturacak!
Ülkemizdeki toplam nüfusun yüzde 39’luk kesimi işgücüne dahil olsa da, tarım sektöründe istihdam eden kişi sayısının maksimum 1 ile 1,2 milyon vatandaştan oluşacağını söyleyen Bayraktar, 1 milyon vatandaşın büyük bir kesiminin ise yaşlı nüfusundan oluşacağını söyledi. Bayraktar, tarım sektöründe istihdam eden kişi sayısının yüzde 20 seviyelerinden yüzde 3 seviyesine kadar düşeceğini söyledi.
Şemsi Bayraktar, kırsal nüfusun bakış açısının tarım nüfusu olarak görülmemsi gerektiğini söyledi.
Diğer Ülkelerdeki Kırsal Yaşama Oranları
- Japonya’nın % 8’i
- Avustralya’nın % 10’u
- Fransa’nın % 14’ü
- Hollanda’nın % 16’sı
- ABD’nin % 17’si
- Kanada’nın % 19’u
- İngiltere’nin % 20’si
- İspanya’nın % 22’si
- Almanya ve İsviçre’nin % 26’sı
- İtalya’nın % 31’si halen daha kırsal kesimde hayatlarına devam ediyor.
Kırsal ile Kent Arasındaki Ekonomik ve Sosyal Gelişmişlikler Yok Edilmeli
Kırsal kesimin kalkındırılması ile birlikte kır ile kent arasında meydana gelen sosyal ve ekonomik anlamdaki gelişmişliklerin yok edilmesinin tarım sektörü açısından önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, kırsaldan kente çok fazla göçlerin meydana geldiğini, ülkemizdeki köylerde çok fazla nüfus kayıplarının yaşandığını söyledi.
Tarım sektöründe genç nüfusun azalması tarımı direkt olarak etkilemektedir.