Kuraklıkla mücadele döneminde azalan yağış ve susuzluk tehditlerine karşı yapılan önlemlerde şu an için imar yönetmeliği çerçevesinde belirlenen tuvalet sifonlarında yağmur suyunun kullanılması gündemde.
Kuraklıkların sonucunda mücadele etmek amacıyla belirlenen yöntemlerde şu an için imar yönetmeliği tarafından düşünülen çözümler arasında sifonlarda yağmur suyunun kullanılması devrede.
Yaşanılan kuraklıklardan dolayı yağmur yağmayışı ve su tüketiminin aralıksız devam etmesi sonucu artış gösterecek olan tüketimin önüne geçebilmek için imar yönetmeliği tarafından çatılardan toplanacak suların artık binalarda tuvalet sifonlarına yansıtılacağı bildirildi.
İmar Yönetmeliğinde Yeni Yağmur Suyu Kararı Çıktı!
Türkiye kapsamında yüksek derecede yaşanan kurak bir kış mevsiminin ardından Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirdeki barajlarda da azalma susuzluk riskini artırarak korku yaşattı. Kış sonuna doğru da başlayan yağışlarla yaz dönemini kolay geçirmeye yarayacak su elde edildi. Ancak yine de kuraklık riski devrede.
Gelecek yıllar için su savaşları yaşanacağı konusu vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Her bir damla suyun hayati değer taşıdığı bu dönemde suyun toplanması ve biriktirilmesi üzerine sağlanması gereken tasarruflar hakkında uyarılar her geçen gün artış gösteriyor. Bu konu hakkında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni adımlar atmaya başladı ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.
Yağış miktarında azalmaların sonucunda yer yüzüne düşen damla sularda toplanma ve saklanma konusunda önemi giderek artarken önem kazanmasında daha önceki planlarda yapılan düzenleme ile yağmur suyu toplama kanallarının yapılması zorunlu hale getirilmişti.
11 Temmuz 2021 Pazar günü yayımlanan Resmi Gazete ile ise bu seferde binaların çatılarında oluşan yağmur suları toplanacak ve filtre edilerek bir tankta toplanması ve bina tuvalet sifonlarında kullanılması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi yapılması fikri artık uygulanmaya alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Küçük Parseller Projeye Dahil
Toplanan yağmur suyunda binalarda tuvalet sifon ihtiyacının fazla olması durumunda ise kalan kısım tesisat projesinde gösterilmek şartı ile bahçe ya da diğer ortak alanlarda oluşan ihtiyaçlar için de kullanılacak. Söz konusu karar uygulanacağı zamanda da sifonlarda kullanılan suyun depodan karşılanması nedeni ile hem su boşa gitmeyecek ve engellenecek hem de vatandaşın su faturası hafifleyecek.
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu ile ilgili idarelerde yetki vermesiyle daha küçük parsellerde yapılacak olan inşaatlarda da geçerli olmaya başlayacak.