“Uzun Ömürlü ve Depreme Dayanıklı Yapı Üretiminde Ön Şart Doğru Beton Uygulamalarıdır”
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Balıkesir’de “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Seminerde konuşan THBB Kalite Güvence Sistemi (KGS) İktisadi İşletmesi Direktörü Selçuk Uçar, “Yapılarımızın depreme dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilmesi, can ve mal kaybının önüne geçmekte ve kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Betonarme yapılarda uzun ömür için ön şart, betonun yapıya doğru uygulanmasıdır” dedi.
BASIN BÜLTENİ, 21 Kasım 2019
Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine doğru uygulamaların anlatılması hedefleniyor.
THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin yirmi üçüncüsü, İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi iş birliği ile 20 Kasım 2019 tarihinde Balıkesir’de yapıldı. Seminer kapsamında, THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, “Betonda Kalite”; THBB Teknik ve Sürdürülebilirlik Direktörü Koray Saçlı türe, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir ise “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticileri yoğun ilgi gösterdi.
Seminerde depreme dayanıklı yapı tasarımı için betonun üretiminde ve kullanımındaki kalite unsurlarına dikkat çeken THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, “2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritasını incelediğimizde nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlasının deprem tehlikesi yüksek bölgelerde yaşamakta olduğunu görüyoruz. 17 Ağustos Marmara Depremi ile 12 Kasım Düzce Depremi’nin 20. yılını geride bıraktık. Son dönemde ülkemizde yaşanan küçük ve orta şiddetli depremler, bize tekrar depreme dayanıklı yapı üretiminin önemini gösterdi. Yapılarımızın depreme dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilmesi, can ve mal kaybının önüne geçmekte ve kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Betonarme yapılarda uzun ömür için ön şart, betonun yapıya doğru uygulanmasıdır” dedi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Eylem Planında da 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağının ifade edilmekte olduğunu vurgulayan Selçuk Uçar; “Yapılan araştırmalarda deprem yıkımlarının önemli nedenlerinden birinin standart dışı beton kullanılması, uygulama ve proje hataları olduğu görülmektedir. THBB Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır. Ayrıca THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarını Türkiye’nin bu konuda en gelişmiş laboratuvarlarından biri haline getirdik. Böylece yeni yapılan binaların yanı sıra mevcut binaların depreme dayanıklılığını ileri düzey testler ile çözüp halkımıza sağlıklı ve güvenilir deprem raporları sunmaya başladık. Betonun üretim kalitesinin yanı sıra şantiyeye teslimiyle başlayan süreçte uygulama kalitesi de çok kritik. Betonun kalıplarına doğru yerleştirilmesi, donatıların üzerindeki beton örtü tabakasına dikkat edilmesi ve sonrasında betonun doğru kürü kaliteli betona ulaşmak için kaçınılmaz kurallardır” dedi.
“Beton Pompa Operatörü Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesine Başladık”
Seminer’de Mesleki Yeterlilik Belgelendirmeleriyle ilgili gelişmelere değinen THBB Teknik ve Sürdürülebilirlik Direktörü Koray Saçlı türe; “Türkiye Hazır Beton Birliği Mesleki Yeterlilik Merkezimiz (THBB MYM), Betonarme Demircisi ve Betoncu ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirildiği 2016 yılından bu yana çalışmalarına devam etmektedir. Son olarak, THBB MYM, Beton Pompa Operatörü ulusal yeterliliğinden sınav ve belgelendirme yapmak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirildi. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre tehlikeli (ve bazı durumlarda çok tehlikeli) sınıfta yer alan hazır beton sektöründe beton pompa operatörlerinin mesleki yetkinliklerini göstermelerinde uzun yıllardır bir belge karışıklığı yaşanmaktaydı. Bu karışıklığın bundan sonra verilecek Mesleki Yeterlilik Belgesi ile çözülecek olması sektörümüz açısından son derece sevinçle karşılanmıştır. İş güvenliğine uygun çalışmak ve sorunlarla karşılaşmamak adına beton pompa operatörlerinin Mesleki Yeterlilik Belgesi almak üzere THBB MYM’ye başvurularını bekliyoruz.” dedi.
“Günümüzde İnşa Edilmekte Olan Yapılar Daha Yüksek Performanslar Gerektirmektedir”
İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler vererek “Günümüzde inşa edilmekte olan anıtsal yapılar, önemli kamu binaları, yüksek binalar, köprüler ve önemli su yapıları giderek daha yüksek performanslar gerektirmektedir. Büyük yatırımlara mal olan bu yapıların servis ömürleri süresince işlevlerini belirli bir güvenlik içerisinde yerine getirmeleri beklenir.” dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında ve dayanıklı beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur.1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.