İkametgah Nereden ve Nasıl Alınır?

İkametgah Nereden Alınır? Nasıl Alınır? İkametgah Aldırmak için Gerekli Evraklar. İkametgah değişikliği, genellikle kişinin yaşamakta olduğu adresten taşınması halinde gerekli ve hatta zorunlu olan bir işlemdir.

İkametgah, gerçek kişiler adına bir kimsenin devamlı olarak yaşamını sürdürdüğü yer ya da konutun bulunduğu yer olarak ifade edilmektedir. Dernek ya da vakıf gibi tüzel kişiler açısından bakıldığında ise ikametgah; tüzel kişilerin işlemlerinin gerçekleştirildiği, hükümetin kayıtlarında yer alan ve toplulukların faaliyetlerinin gerçekleştirildiği yerin konumu olarak tanımlanmaktadır. Kişilere bazı gerekli durumlarda ikametgah belgesi alabilmek için çeşitli kanallara müracaat edebilmektedir.

İkametgah Nereden Alınır?

İkametgah belgesi, vatandaşın devamlı olarak yaşayıp oturdukları ve devletin kaydı altında bulunan konutların yazılı bir şekilde yer aldığı, İl Nüfus Müdürlüklerinden muhtarlıklardan, ya da gelişen teknoloji sayesinde online olarak e-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Pek çok durum için gerekli olabilen bu belge, vize başvurusunda, pasaport çıkartırken ya da askerlik gibi bürokratik nedenlerden dolayı talep edilebileceği gibi, bankada hesap açarken, iş başvurusunda bulunurken, işe alınırken, cep telefonu hattı açtırırken ve bunun gibi pek çok özel durum için de talep edilebilmektedir.

İkametgah Nasıl Alınır?

İkametgah belgesi oldukça kolay bir şekilde alınan bir belgedir. İkametgah almak isteyen bir kişi, yaşamakta olduğu mahallenin muhtarlığına müracaat edebilmekte ve muhtardan bu belgeyi talep edebilmektedir. Bunun ile beraber yaşamakta olduğu şehrin İlçe Nüfus Müdürlüğüne müracaat ederek de ikametgah belgesi alabilmek mümkündür. İlçe Nüfus Müdürlüğünde gerçekleştireceği işlem için sıraya giren kişi, ilgili memurdan ikametgah belgesini talep ederek, dakikalar içerisinde temin edebilmektedir.

Öte yandan gelişen teknoloji sayesinde ikametgah belgesinin internetin olduğu her yerden alabilmek de mümkündür. T. C. kimlik numarası ve şifresi ile e-devlet sistemine giriş yapan bir kişi, e devlet ikametgah belgesini alabilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün e-hizmetler uygulaması üzerinden ikametgah belgesinin çıktısını alabilmektedir. E devlet ikametgah için gerekli olan e-devlet şifresi olmayan vatandaşlar ise PTT şubelerinden oldukça uygun bir meblağ karşılığında şifre edinebilmektedir.

İkametgah Aldırmak için Gerekli Evraklar

İkametgah değişikliği, genellikle kişinin yaşamakta olduğu adresten taşınması halinde gerekli ve hatta zorunlu olan bir işlemdir. Adres değişikliği gibi durumlar için ikametgah değişikliği gerçekleştirecek olan vatandaşların bazı belgeleri yanında bulundurması gerekmektedir. İkametgah değişikliği yapacak olan kişiye göre değişen bu belgeler ise; öğrenciler için nüfus cüzdanı aslı, fotokopisi, öğrenci belgesi, adına kayıtlı herhangi bir fatura, yoksa kira sözleşmesidir. Bir yakının yanına yerleşecek olan kişiler için nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile beraber yakınını yanında bulundurması, genel olarak taşınma ile adres değişikliği yapacak olan kişilerin ise nüfus cüzdanı ve adına kayıtlı fatura ile müracaat etmesi gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.