Hammadde genellikle doğada bulunan herhangi bir işlemden geçmemiş şeylere denir. Her sanayi kolunun kendine göre ve kendine özgü bir hammaddesi bulunmaktadır. Hammadde bakımından zengin olan ülkeler hem sanayi alanında hem de diğer diğer alanlarda gelişme göstermektelerdir. Her maddenin ya da her üretilen eşyanın kendine özgü bir işlenmemiş hali olan hammaddesi vardır.
Hammadde Halinde Olan Maddenler
Hammadde halinde olan birçok çeşit maden bulunmaktadır. Bunların başında sanayide birçok alanda kullanılan, başta ağır sanayinin hammaddesi olan demir maddeni, birçok alanda kullanılan hammadde madenlerine sahip olan başta elektrik-elektronik alanlarda ve süslemelerde kullanılan bakır, bir diğeri doğada hammadde halinde madenlere sahip olan hammaddelerden bir tanesi ise altındır, evlerimizde çokça kullanılan eşyaların doğada hammaddesi olan madenlerden bir tanesi ise kerestedir.
Bir diğeri ise doğada bulunan birçok alanda kullanılan özellikle ihtiyaç alanında kullanılan tuz hammadde halinde bulunur. Uranyum, fosfatlar ve bor doğada hammadde madenlerine sahiptirler.
Kendini Yenileme Özelliğine Sahip Olmayan Hammadde Madenleri
Doğada bulunan hammadde madenlerinden bazıları kendini yenileme özelliğine sahipken bazıları ise kendini yenileyemiyor veya yenilenmesi çok uzun zamanlar sürüyor bunların aşırı bir şekilde kullanılması takdirinde bu madenlerin tükenmesi hızlanacaktır.
Doğada kendini yenilemeyen veya yenilemesi uzun zaman alan hammadde madenlerinin başında kömür hammaddesi gelir, kömür doğada ham olarak bulunur ve hayatımızda birçok öneme sahiptir. Kömür dışında yine hayatımızda önemli bir yere sahip olan araç yakıtlarında, yol yapımında, plastik, tekstil fabrikalarında vb. daha birçok çeşit sanayi alanında kullanılan petrol, bir diğeri ise diğer hammaddeler gibi hayatımızda önemli yere sahip olan evlerin ısıtılmasında, elektrik üretiminde, metallerin kesiminde, yapıştırıcı sanayisinde ve motor yakıtında da kullanılan doğal gazda hammadde madenine sahiptir.